Svaka trudnica će se složiti da čim joj stomak postane vidljiv, svako ima svoje mišljenje o veličini i obliku njenog stomaka. I dok se vi ponosite napretkom vaše trudnoće i bebom koju nosite, neko se pojavi ko poljulja vaše samopouzdanje.

- Da li je moj stomak preveliki ili premali?

Međutim, istina je da nemate razloga za brigu. Postoji mnogo stvari koje mogu uticati na veličinu i oblik vašeg stomaka, a evo nekoliko:

Vaša visina

Ako ste visoki i imate trbušnjake, beba će imati dovoljno prostora za rast. Vaša materica će se širiti nagore, a ne prema napred.

Rezultat: Vaš stomak će izgledati manji.

Ako ste niži, razmak između kukova i najnižeg rebra je mnogo manji, pa ima manje prostora za bebu. Materica se neće širiti nagore, već prema spolja.

Rezultat: Vaš stomak će rasti ranije i biće veći.

Redosled trudnoće

Žena koja je prvi put trudna ima čvršću kožu na stomaku, i trbušni mišići nisu prethodno istegnuti. Obično su čvrsti i podržavaju bebu, pa stomak može izgledati manji.

Položaj bebe

Bebe su prilično aktivne u stomaku. Često se pomeraju i menjaju položaje, posebno krajem drugog tromesečja. Tokom poslednjeg tromesečja, bebe su uglavnom okrenute glavom nadole, ali mogu pomerati leđa s jedne strane na drugu. Zavisno o položaju bebe, vaš stomak će menjati svoj oblik i veličinu.

Raspored organa

Kada nosite bebu, posteljica, pupčana vrpca i amnionska tečnost moraju "stati" negde između vaših drugih organa. Kako materica raste, creva se mogu pomeriti unazad, čineći da vaš stomak izgleda okruglije. S druge strane, ako se pomeraju sa strane, vaš stomak će biti veći i širi.

Prethodne trudnoće

Trudnoća isteže trbušne mišiće kako bi se prilagodili bebi. Međutim, nakon porođaja, mišići ne povrate prethodni tonus. Tokom sledeće trudnoće možete primetiti da vam je stomak veći, ali to nema veze sa veličinom bebe, već s time da se vaše telo promenilo. Mišići su sposobni čvrsto držati bebu, tako da žena koja je građena sportski, koja je u formi i povrati tonus mišića između trudnoća, može izgledati kao da nosi veoma malu bebu.

Količina amnionske tečnosti

Količina tečnosti oko vaše bebe može varirati. Iako previše ili premalo amnionske tečnosti može ukazivati na probleme, uobičajeno je da se nivo menja otprilike svaki sat. U prvih 20 nedelja, većinu amnionske tečnosti proizvode vaši telesni fluidi, dok kasnije beba proizvodi svoju amnionsku tečnost, uglavnom iz lučenja pluća i mokraće. Dakle, svaka trudnoća je drugačija i veličina vašeg stomaka može zavisiti od toga koliko vi i vaša beba proizvodite amnionske tečnosti.

Veličina vaše bebe

Naravno, veličina stomaka uveliko zavisi od veličine vaše bebe, a genetika ima veliku ulogu u tome. Ako ste vi i vaš partner veći, vaša beba će verovatno biti isto tako, i obrnuto. Koliko će beba biti velika takođe zavisi od redosleda rođenja. Svaka naredna beba je generalno veća od starije braće i sestara. Takođe, dečaci su često veći od devojčica.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako se bebama snima grudni koš TikTok/overtime