Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO ŽENA OVO PIJE PRE TRUDNOĆE, MANJI JE RIZIK OD NEUROLOŠKOG DEFEKTA KOD BEBE: Spina bifida se razvija u prvih 28 dana

Spina bifida - kako sprečiti težak neurološki defekt kod novorođenčadi - evo koliko je ovde važna uloga folne kiseline u prenatalnom periodu!

 Spina bifida kako folna kiselina sprečava defekt_1435362578.jpg Izvor: Shutterstock

U susret Međunarodnom danu obolelih od spina bifida i hidrocefalusa, statistika kaže da jedno do dva deteta na 1.000 rođenih ima taj poremećaj. Ovaj defekt se razvija tokom prvih 28 dana trudnoće i zato je podizanje svesti o prevenciji neophodno.

"Ova bolest ima tri forme, a ja ću govoriti o trećoj formi – to je spina bifida, teža urođena anomalija centralnog nervnog sistema koja nastaje u prvih par nedelja trudnoće. Dolazi do nepotpunog zatvaranja neuralne cevi koja na sebi ima otvor kroz koji prolaze moždane ovojnice, a nekada i nervno tkivo", objašnjava za RTS predsednica Udruženja obolelih od spina bifide i hidrocefalusa Ivana Trbojević.

Najčešće se defekt nalazi u donjem lumbalno-sakralnom delu leđa, a klinička slika zavisi od veličine defekta i visine u odnosu na kičmeni stub.

"Pokazalo se da prenatalni kompleksi folne kiseline 50 do 70 odsto suzbijaju neurološke defekte ovog karaktera, tako da se 400 mikrograma može davati u prenatalnom periodu ženama koje nemaju u svojim porodicama takve slučajeve", navodi Trbojevićeva.

Prema njenim rečima, tamo gde u porodici ima takvih slučajeva, ženi treba davati 4 miligrama izolovane folne kiseline.

"Naše udruženje imalo je inicijative o obogaćivanju brašna folnom kiselinom, kao što imate jodiranu so. Na taj način bi se došlo do čitave populacije", ističe Ivana Trbojević.

(Yumama/RTS)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:19
Trik za mirno spabanje bebe
Izvor: TikTok/jessica.j.crisp
Izvor: TikTok/jessica.j.crisp

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica