Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 RAZLOGA ZAŠTO JE DOBRO ŠTO STE POSTALI "STARIJA" MAMA: Ovo su pozitivne stvari kada rodite bebu posle 35. godine

Zašto je dobro što ste postali "starija" mama - 6 prednosti "kasnijeg" majčinstva i lepote rađanja posle 35. godine!

 6 razloga zašto je dobro biti starija mama. Izvor: Shutterstock

Svest da će naš biološki sat otkucava za mnoge žene deluje zastrašujuće. I tačno je da se broj jajnih ćelija smanjuje sa godinama, a trudnoća preko 35 godina dolazi sa nekim dodatnim rizicima od komplikacija kao što su hipertenzija ili dijabetes ili hromozomske abnormalnosti. Ali dobra vest je da sve više istraživanja otkriva iznenađujuće prednosti za "starije" mame - i za mamu i za bebu.

1. Može povećati snagu vašeg mozga
Istraživanja pokazuju da vas kasnije u životu rađanje dece može učiniti mentalno oštrijim kako starite. Jedna studija objavljena u "Journal of the American Geriatrics Society" anketirala je 830 žena srednjih godina kako bi videla da li postoji veza između kasnijeg rađanja dece i snage mozga. Otkrili su da žene koje su poslednje dete rodile posle 35 godina imaju oštriju spoznaju i verbalno pamćenje, piše Miss7MAMA. Takođe su otkrili da su žene koje su dobile prvo dete posle 24 godine bile bolje u rešavanju problema od svojih vršnjaka koji su imali decu pre 24 godine.

2. Vaše dete može imati smanjen rizik od povreda
Naravno, zaštitićete svoje dete najbolje što možete, bez obzira na godine. Međutim, nekoliko studija ukazuje na činjenicu da se rizik deteta od nenamernih povreda koje zahtevaju medicinsku pomoć smanjuje sa povećanjem starosti majke.

Jedna studija, posebno objavljena u British "Medical Journalu" 2012. godine, otkrila je da je u dobi od tri godine rizik od nenamernih povreda opao za 36,6 procenata za mame u 20-im godinama, na 28,6 procenata za mame u 20-im i 40-im godinama. Još jedna nedavna studija iz Japana, koja je analizirala rizike od nenamernih povreda i prijema u bolnicu u dobi od 18 i 66 meseci prema starosti majke, došla je do istog zaključka.

3. Možda ste emocionalno spremniji
Postoji neosporan osećaj zrelosti koji dolazi sa godinama. (Zamislite samo koliko ste se promenili od tinejdžerskih godina!) Istraživanja sugerišu da zrelost igra ulogu u boljem roditeljstvu .

U studiji iz marta 2017. objavljenoj u "European Journal of Developmen"t, holandski istraživači su proučavali psihosocijalni razvoj dve grupe dece uzrasta od 7, 11 i 15 godina . U jednoj grupi su bile majke koje su rodile posle 31 godine, a u drugoj ispod 31 godine. Analizirajući njihov psihosocijalni razvoj, iznenadilo ih je da starije majke retko psuju ili fizički disciplinuju svoju decu.

"Sve u svemu, deca starijih majki su se bolje ponašala, bila su dobro socijalizovana i bila su emocionalno zdrava u predtinejdžerskim godinama", kaže dr Patriša Salber.

4. Vaše dete će verovatno biti bolje obrazovano
Što duže čekate na dete, veća je verovatnoća da će dete odrasti da razume napredniji nivo tehnologije .

"Deca starijih roditelja imaju koristi od obrazovnog, tehnološkog i društvenog napretka postignutog u kasnim godinama rađanja", kaže Kameelah Phillips, MD, OB/GIN u Njujorku. „ Švedska studija je pokazala da kada se uzmu u obzir ove promene, deca starijih roditelja imaju tendenciju da budu zdravija i obrazovanija.

5. Možda ste finansijski stabilniji
Bezbrojne studije podržavaju teoriju da su zdravstveni ishodi često vezani za količinu novca u banci. Ako imate priliku da završite fakultet i uložite svoje vreme u razvoj svoje profesionalne karijere, to ima smisla samo zato što je veća verovatnoća da ćete zaraditi veću platu od majke koja je imala dete pre početka karijere.

"Studije pokazuju da deca starijih majki ostaju duže u obrazovnom sistemu, imaju bolje rezultate na standardizovanim testovima i veća je verovatnoća da će pohađati fakultet nego njihovi vršnjaci mlađih majki", kaže Salber. "Efekat poboljšanih ishoda povezanih sa socioekonomskim statusom verovatno će uticati na zdravstvene ishode potomaka tokom njihovog života."

6. Možete živeti i duže
"Neki misle da kada kasnije u životu dobijete bebu, nećete imati dovoljno energije da idete u korak sa njima ili još gore, nećete biti dostupni za njihove važne životne događaje poput venčanja ili rađanja dece", kaže Salber. Ali istraživanje otkriva da je to daleko od istine.

U stvari, studija iz 2015. objavljena u "Menopauzi" otkrila je da žene koje su imale decu posle 33 godine imaju dvostruko veće šanse da dožive 95 godina od žena koje su poslednje dete rodile pre 30. godine. I to je nešto o čemu treba razmišljati!

(Yumama/Miss7MAMA)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:00
ĆERKA DANIJELA ALIBABIĆA DOBILA DVA NEVEROTNO NEOBIČNA IMENA! Supruzi zbog rođenja drugog deteta priredio SPECIJALNO iznenađenje
Izvor: Kurir teleivizija
Izvor: Kurir teleivizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica