Odvajanje posteljice od materice još se naziva abrupcijom posteljice i jedna je od najtežih komplikacija u trudnoći. Jedna mama podelila je fotografije svoje bebe kako bi upozorila upravo na simptome koji su nju, ali i njenu devojčicu skoro koštale života. Njenu priču na svom profilu objavila je bolničarka Niki Džakart kao apel trudnicama da reaguju na prve simptome ovog opasnog stanja.

Fotografije prikazuju novorođenče Frenki spojeno na žice i kablove u bolnici, gde je stavljeno u stanje ''hlađenja'', što omogućava stanicama više vremena za oporavak od neuroloških oštećenja. Prisećajući se traumatičnog razdoblja, mama dvoje dece rekla je da je imala normalnu trudnoću, dok nije došla do 39. nedelje kada su joj počele kontrakcije. ''Bol koju sam osetila tokom kontrakcija bila je neopisiva'', objasnila je.

''Osetila sam toliko jake bolove da sam mislila da umirem. Morala sam da puzim po podu bolnice kada smo stigli'', dodala je. Mama je tada saznala da su tako jaki bolovi čest simptom odvajanja posteljice. Ova ozbiljna komplikacija događa se kada posteljica počne da se odvaja od unutrašnje strane zidova materice, zbog čega može da bude kobna za majku, ali i za bebu.

Pogledajte fotografije:

Može da uzrokuje bolove u stomaku, krvarenje i česte kontrakcije. Takođe, može ograničiti dovoljan protok kiseonika i hranljivih materija za bebu, povećavajući rizik od preranog porođaja, problema sa rastom i mrtvorođenosti.

''Kad su ustanovili da sam otvorena samo dva centimetra, a inače imam visok prag boli, lekari su slegli ramenima i poslali me kući. Ali nakon samo dva sata vratila sam se u bolnicu povraćajući od bolova'', dodala je. Brzo je inducirana i samo nekoliko trenutaka nakon toga izgubila je 700 mililitara krvi. Kad se pokazalo da otkucaji njenog srca i bebe opadaju, lekari su odlučili da naprave hitan carski rez, kako bi ih spasili.

(Yumama)