Pokreti bebe tokom trudnoćeukazuju na to da je sve u redu, ali nije redak slučaj da se sasvim neočekivano broj "udaraca" koje mama oseti smanji. Da li je to razlog za brigu?

Prvi pokreti fetusa mogu se čuti u 18. do 20. nedelji, ali kod žena koje su više puta rađale, ovo se dešava ranije. Pokreti u velikoj meri zavise od dnevne rutine majke, a njihov broj i intenzitet se povećavaju nakon jela i tokom odmora.

Pokreti se mogu intenzivirati noću, kada trudnica spava. Previše oštri i učestali pokreti, kao i smanjenje motoričke aktivnosti bebe, mogu da ukazuju da fets ne prima dovoljno kiseonika.

Da biste znali da je sve u redu sa bebom, najbolje je računate broj pokreta (jakih i slabih) u periodu od 9 do 21 sat. Normalno, trebalo bi da ih bude više od 12. Dete se stalno kreće u materici, samo žena možda ne oseća slabe pokrete. Ovaj izostanka "udaranja" stomaka može da traje 2-3 sata i u tom periodu beba odmara i prikuplja snagu. Najveći broj pokreta trudnica oseća u periodu od 28. do 36. nedelje.

Zašto je beba počela manje da se kreće u stomaku?

Ako je broj pokreta manji od 10 "epizoda" dnevno, trebalo bi da se obratite lekaru. Ukoliko beba ne prima dovoljno kiseonika, ona prestaje da se kreće. Trudnica u ovom slučaju možda neće osećati pokrete duže od 12 sati zaredom.

Još jedan razlog zbog kojeg beba prestaje da se "mrda" jeste ako se mama nalazi u prostoriji u kojoj je velika buka. Fetus mogu da uplaše glasni zvukovi i zbog toga se umiri. 

Ako beba puno spava u stomaku, to je takođe jedan od razloga što je počela manje da se "kreće".  Ovo se često dešava ako buduća mama vodi aktivan život, bavi se sportom na primer. Pokreti majke uspavljujuće deluju na fetus.

Vreme je da ugleda svet! Ovo je takođe jedan od razloga zašto se beba manje kreće.  Dve, tri nedelje pre porođaja, beba se smiruje. Pokreti su primetni, ali nisu toliko aktivni. Bebi je teško da "udara" i pravi iznenadne pokrete, jer je u tom periodu već dosta porasla, zauzima celu površinu materice. Trudnici se može učiniti da se fetus uopšte ne pomera, ali ako pažljivo sluša, može da čuje pokrete.

Savet lekara je i da bebu, ako se nije "oglasila" 3-4 sata, sami aktivirate. Pojedite nešto slatko i lezite da se odmorite. Ako nakon toga beba ne počne da se "mrda", najbolje bi bilo da odete kod ginekologa da posluša otkucaje srca.

Yumama