Stara srpska imena vraćaju se na velika vrata. Jedno od takvih je i muško ime Uroš , koje je naročito bilo popularno u vreme vladavine dinastije Nemanjića. Ovo ime je u istoriji Srbije bilo 'rezervisano' pre svega za plemstvo i vladare, dok se 'u narodu' ređe davalo deci.

Ime Uroš je najverovatnije poteklo od slovenske reči "ur", a sa značenjem – gospodin; vladar, na koje je dodat jedan od deminutivnih nastavaka, pa je ime dobilo "bukvalno" značenje mali/mladi gospodar; mladi gospodin; rođeni gospodin ili rođen da vlada.

Neki etimolizi smatraju da je ime Uroš originalno mađarskog porekla, i da je i reč "ur" potekla iz ovog jezika, te da ima značenje istovetno kao i navedena staro-slovenska reč, kojoj se pak dodaje deminutivni nastavak "oš".

Značenje imena Uroš

Ime Uroš ima značenje – "mladi gospodar"; "mladi gospodin"; "vladar"; "kralj"; "onaj koji je rođen da vlada"; "rođeni vođa", ali je i prema nekim navodima ime moglo da se prevede kao "slabić"; "onaj koji je mali"; "onaj koji je nejak i slab"; "onaj koji nema snage" (pre svega se navedeni prevodi odnose na poznatog srpskog vladara Uroša Nejakog, pa se pretpostavlja da se u narodu ime ređe davalo muškoj deci upravo kako ona ne bi bila takva).

dečak-igra-pas.jpg
Shutterstock Dečak i pas se igraju

(Yumama)