Ako do sada niste obraćali pažnju na etikete vreme je da obratite pažnju na sastav hemikalija koje koristite za čišćenje.

Većina proizvodi za čišćenje u domaćinstvu su generalno bezbedna, posebno ona koje sadrže amonijak ili izbeljivače, do sada nije dokazano da mogu na bilo koji način da štete vašoj bebi, niti da ugroze vaše zdravlje.

Međutim, sredstva za čišćenje rerna ili tepiha - mogu biti jako toskičan.

Ranije studije su sugerisale da postoji povećan rizik od astme kod dece čije su mame redovno koristile sredstva za čišćenje. Naime, studija iz 2008. godine otkrila je da deca izložena visokim nivoima hemikalija sadržanih u proizvodima kao što je dezinfekciono sredstvo, izbeljivači i sredstva za čišćenje prozora imaju 41 odsto povećan rizik od trajnih zviždanja u plućima do sedme godine.

Međutim, autor izveštaja dr Džon Henderson istako je da je teško zaključiti da li je to isključivo povezano sa upotrebom hemije u trudnoći ili zbog hemikalija koje iritiraju disajne puteve dece nakon rođenja.

Ipak vredi biti oprezan kada čistite.

Ako koristite sredstva za čišćenje, uvek:

  • Otvorite prozor i vrata
  • Nosite gumene rukavice
  • Ne mešajte proizvode - mešanje amonijaka i izbeljivača može izazvati opasan isparenja
  • Probajte prirodne proizvode kao što su soda bikarbona da bi očistili šerpe i tiganje, sudoperu, kao i rernu ili pomešajte sirće i vodu za čišćenje podova i radnih površina
  • Nemojte koristiti aerosole - fina magla bi mogla biti iritantnija i verovatno će ući u vaše disajne puteve.

(Yumama)