Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hronični kašalj u trudnoći: Koji su uzroci i kako se leči?

Imunitet vrlo lako oslabi tokom trudnoće usled različitih promena u organizmu. Ukoliko se pojavi dugotrajni, hronični kašalj, važno je da se obratite lekaru.

 Izvor: Foto: Shutterstock 1678591516

Trudnoća ima bezbroj uobičajenih simptoma: bolna leđa, žudnja za hranom, jutarnje mučnine, ali ponekad dobijete simptome za koje ne znate da su uzrokovani trudnoćom.

Povezane vesti

Povezane vesti

Hronični kašalj je jedan od njih.

Ako kašljete tokom čitave trudnoće, iako niste bolesni, možda imate hronični kašalj povezan sa trudnoćom. Iz Američke asocijacije za trudnoću kažu da će se vaš imuni sistem verovatno promeniti tokom trudnoće, što znači da će postati teže da se borite protiv klica koje bi mogle dovesti do dugotrajnog kašlja.

Kada u trudnoći puno kašljete, to može biti zato što ste izloženi većem broju alergijskih infekcija i virusnih bolesti.

"Mnoge fiziološke promene nastaju tokom trudnoće kako bi se telo prilagodilo rastućem fetusu. Trudnice imaju pojačanu osetljivost na kašalj i pretpostavlja se da se na ovaj način majka štiti od gušenja", rekla je doktorica Pis Benks.

Postoje i drugi faktori koji mogu uticati na pojavu ovog stanja, piše Popsugar.

"Tokom trudnoće sluznica u nosu je naduvenija zato što je povećan nivo krvi i plazme, a također i zbog nekih hormonalnih promena. Iz tog razloga može doći do curenja iz nosa ili njegovog začepljenja, a to može iritirati receptore kašlja", izjavila je Loren Demostenes iz kompanije Babyscripts.

Žene koje su ranije konzumirale duvan mogu imati smanjen refluks kašlja, što dovodi do pojačanog kašljanja tokom trudnoće.

Kako se leči?

Lečenje, naravno, zavisi od uzroka kašlja.

"Za simptome alergije preporučuju se antihistaminici. Za one koje imaju curenje iz nosa može biti koristan sprej koji sadrži so. Za simptome prehlade se koriste kapi protiv kašlja ili Benzonatat ili Robitusin. Ako je uzrok kašlja infekcija disajnih puteva, za lečenje će možda biti potrebni antibiotici, a pacijentkinja treba da poseti svog lekara", rekla je doktorka Benks.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Najnovije

Vesti

Porodica