Sve što mame koriste može se preneti na bebu u stomaku, te je sasvim razumljiva briga tokom trudnoće. Kada kremu nanosite na kožu, od sastojaka zavisi da li će se apsorbovati u krv. Ono što dospe u krv dolazi i do bebe.

Trudnim ženama preporučuje se da izbegavaju kreme za sunčanje koje sadrže oksibenzon i PABA. Oksibenzon prožima kožu i na taj način dozvoljava hemikalijama da se apsorbuju u krv.

On se ne nalazi samo u proizvodima za zaštitu od sunca, već i u nekim drugim losionima za negu kože, balzamima i ruževima za usne. 

Kada je u PABA u pitanju, prijavljen je određen broj bolnih alergijskih reakcija.  

Uvek proverite sastojke proizvoda koje nanosite na kožu.

Kreme za sunčanje sadrže cink-oksid i titanijum-dioksid, koji se smatraju sigurnim za upotrebu u trudnoći. To su minerali koji odbijaju sunčeve zrake od kože.

Zaštita od oštećenja ultraljubičastim zračenjem je vrlo važna, naročito tokom trudnoće. Pojačano lučenje nekih hormona tokom trudnoće takođe utiče na ženinu kožu na mnogo načina. Jedan od efekata jeste da koža počne da luči više melanina nego što joj je potrebno. Melanin je supstanca koja daje boju našoj koži i očima. Što više melanina prirodno proizvodimo, to su nam koža i oči tamniji. 

Nekada se desi da žene svetlije puti, plavih ili zelenih očiju proizvode mnogo veću količinu melanina. Zaštita kože od sunca smanjiće braon mrlje koje zbog viška melanina nastaju. One mogu nastati i usled upotrebe kontraceptivnih pilula.

Još jedan efekat trudnoće jeste pojava novih mladeža ili rast starih. U najvećem broju slučajeva oni nisu opasni. Ipak, trebalo bi da ih pokažete svom lekaru za svaki slučaj.

Kreme za zaštitu od sunca štite od brzog starenja, raka kože i oštećenja od sunca. Ipak, to ne treba da vam bude jedina zaštita. Na najvećim vrućinama nosite šešir i neprozirnu odeću. Sve to zajedno je najbolja opcija. 

Vaša koža nije jedini deo tela kom je potrebna zaštita od sunca. 

Ultraljubičasti A i B zraci mogu dovesti do katarakte, problema sa očnom vodicom, makularne degeneracije. Plave oči su naročito osetljive, te može doći do oštećenja vida prouzrokovanog suncem. Zato treba koristiti naočare koje pružaju jaku zaštitu od sunca. 

Naravno, sunčevih zraka ne treba da se plašite, jer oni imaju mnoge koristi za nas.  Zbog njih mi možemo da stvaramo vitamin D, ali nam definitivno podiže i duh. Koristite zaštitu i uživajte u suncu. I naravno, naročito u trudnoći, proveravajte sastojke proizvoda koje kupujete.

Zapratite nas i na Instagramu!