Vaša materica se širi 1000 puta tokom trudnoće, od veličine šljive do veličine lubenice. Menja se i količina tečnosti, te od 10 ml do trećeg trimestra se poveća na pet litara. Kada ovo znamo, nije ni čudo što osećate čudne promene u svom stomaku. Iako su grčevi najčešće normalna stvar tokom trudnoće, važno je da razlikujete šta je normalno a šta ne kroz tih devet meseci.

Prvi trimestar

NORMALNO: implantacijsko krvarenje i širenje materice

I pre nego što saznate da ste trudni, vaše telo će proći kroz određene promene kako bi se pripremilo za brzi rast bebe, a to može izazvati bol i grčeve u stomaku.

Odjednom, počećete da se osećate naduveno, osetljivo i neobično umorno, uz čudne senzacije u stomaku. U suštini, studije su pokazale da 20 posto žena oseća grčeve, određeni bol i implantacijsko krvarenje, čim se oplođena jajna ćelija usadi u matericu. Fetus prolazi kroz dramatične promene u prvim nedeljama - raste od sitne ćelije do malenog čoveka tokom 10 nedelja. Ovo znači da će vaša materica porasti od veličine oraha do veličine ogromne narandže u prvih nekoliko nedelja, i nastaviće sve više da se širi kako bi napravila prostor za bebu. Pored toga, hormonske promene često dovode do gasova, zatvora i naduvenosti, i sve to može izazvati manji bol ili grčeve u stomaku.

UPOZORAVAJUĆE: oštar, iznenadni grč praćen krvarenjem

Sami grčevi nisu znak pobačaja, ali ukoliko osetite oštar, uporan bol u donjem delu stomaka, uz jako krvarenje praćeno bolom, vaša trudnoća se verovatno završila u prvom trimestru.

Drugi trimestar

NORMALNO: pojačani bolovi i bol u okruglim ligamentima

Drugi trimestar je u suštini blažen period, jer se osećate najprijatnije. Osetićete neku vrstu energije i uzbuđenja kada razmišljate o dolasku vašeg mališana na svet. Ipak, neke žene mogu osetiti blage bolove i grčeve, između 15. i 26. nedelje. To je najverovatnije zbog širenja okruglih ligamenata. Okrugli ligament je mišić koji podržava matericu, i kada se isteže možete osetiti oštar bol poput probadanja, ili tup bol u donjem delu stomaka. Iako to izgleda alarmantno, ova vrsta bola je oštra i kratkotrajna, ne traje duže od dva minuta. Najbolji način da se izborite sa tim je da udahnete duboko nekoliko puta, legnete na levi bok i sačekate da se umiri. Pojačani bolovi se mogu dogoditi sa jedne strane abdomena kako materica nastavlja da se isteže. Ovaj bol je težak i naporan, ali je sasvim normalan.

UPOZORAVAJUĆE: uporan bol ili teško krvarenje

Ukoliko osetite težak bol u donjem delu stomaka koji ne prestaje, i to udružen sa bolom u ramenima i vratu, vrtoglavicom i nekim digestivnim problemima, Američka asocijacija za trudnoću predlaže da se istog trenutka obratite lekaru. Teški nastupi krvarenja praćeni bolom takođe bi trebalo da budu shvaćeni ozbiljno, jer to može biti znak abrupcije posteljice - cepa se i razdvaja od linije materice. Dobra vest je da svega jedan procenat trudnica doživi ovakvo iskustvo, veoma je retko.

Treći trimestar

NORMALNO: Brakston-Hiksove kontrakcije

Ovo je normalno vreme kada se pojave poznate kontrakcije ili lažni porođajni bolovi. Prilično su slične porođajnim kontrakcijama i bolu, ali razlika je u tome što su Brakston-Hiksove kontrakcije nepravilne, traju dvadesetak sekundi i nikad se ne pretvore u porođaj. One takođe mogu biti izazvane napornim vežbama, seksualnim odnosom ili podizanjem teških objekata. U ovom stadijumu trudnoće, najbolja ideja je da pozovete lekara ukoliko osetite bilo kakve čudne i drugačije osećaje ili bol u predelu stomaka.

UPOZORAVAJUĆE: dugotrajne kontrakcije, prevremeni porođaj ili spontano krvarenje

Što ste bliže "danu de", morate biti sve više svesne svake vrste bola i kontrakcije, jer to može biti i znak preranog porođaja. Ukoliko osetite bol koji se ne umiruje ili osetite kontrakcije na svakih nekoliko minuta, istog trenutka pozovite lekara. Preeklampsija (poznata i kao visok pritisak u trudnoći) može planuti u trećem trimestru, i u vezi je sa intenzivnim bolom ili grčevima u gornjem delu stomaka, jednako kao visok nivo proteina u urinu. U svakom slučaju, vaš doktor bi trebalo da vam pregleda i krvni pritisak i urin na svakom pregledu, te ćete biti svesni faktora rizika koji mogu nauditi vama i vašoj bebi.