Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trovanje hranom u trudnoći

Pored svih lepota koje sa sobom nose, vreli letnji dani mogu imati i onu manje lepu stranu, a to su stomačni problemi uzrokovani trovanjem hranom, što u trudnoći može biti priličan izazov. Evo šta bi sve trebalo da znate...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Do trovanja hranom dolazi kada se pojede kontaminirana (pokvarena) hrana, a kada su u pitanju trudnice ovo stanje je nešto teže prepoznati, budući da se simptomi lako mogu pomešati sa uobičajenim simptomima drugog stanja.

Koji su simptomi trovanja hranom?

Mučnina, povraćanje, dijareja, a može se dogoditi da imate groznicu i da se osećate slabo i iscrpljeno.

Povezane vesti

Da li postoji test kojim se određuje da je došlo do trovanja hranom?

Postoje određeni testovi, ali se trovanje uglavnom utvrđuje na ostovu simptoma i istorije bolesti - ukoliko znate da ste pojeli nešto sumnjivog mirisa i porekla, te vam je malo nakon toga pozlilo. Ukoliko niste sigurni da ste pojeli nešto tako, doktor će vas verovatno testirati i utvrditi razlog vašeg stanja.

Koliko često dolazi do trovanja hranom u trudnoći?

Nije poznato tačno koliko trudnica oboleva od trovanja hranom, s obzirom da se većina njih i ne obraća lekaru, već stanje tretira kao stomačni virus. 

Povezane vesti

Kako trovanje hranom u trudnoći utiče na plod?

U većini slučajeva trovanje hranom ne utiče na bebin razvoj i zdravlje, iako, naravno, postoje izuzeci. Listerija, bakterija prisutna u nedovoljno kuvanoj hrani i nepasterizovanim sirevima, može izazvati pobačaj, dovesti do prevremenog porođaja, infekcija ili čak smrti novorođenčeta.

Kako se leči trovanje hranom u trudnoći?

Najveći rizik od trovanja hranom je dehidratacija, te je važno da unosite što više tečnosti. Osim čajeva, pijte dosta prokuvane vode, ceđenih sokova i supica. Osim toga, trebalo bi da pomešate iste količine vode i nekog sportskog pića bogatog elektrolitima i uzimate u toku dana, ali birajte one koji nemaju dodane šećere, savetuje doktorka Šeron Felan, profesor akušerstva i ginekologije na Univerzitetu u Novom Meksiku.

Povezane vesti

Na koji način se može prevenirati trovanje hranom u trudnoći?

Najvažnije od svega je da vodite računa šta jedete, posebno tokom toplijih dana kada se hrana lakše kvari. Pažljivo kuvajte obroke, a nakon konzumiranja odmah stavite u frižider ili zamrzivač (ukoliko je potrebno), često perite ruke i kuhinjski pribor, a ukoliko 

Želite da podgrevate obrok, podgrevajte ga na manjoj temperaturi duže vreme.

Trudnice su posebno osetljive na listeriju koja uglavnom napada oslabljene imunitete, te bi trebalo da izbegavate suhomesnate proizvode kupljene na meru. Kupujte hermetički zapakovane proizvode, jer su pasterizovani i samim tim je mogućnost zaraze manja. Iako zvuči čudno, da biste bili sigurni da se nećete zaraziti, trebalo bi da podgrevate čak i suhomesnate proizvode.

Takođe, sirove klice mogu biti nosioci ešerihije koli koja izaziva trovanje hranom, a isto tako bi trebalo da izbegavate sirovo meso kao što je tatar biftek ili karpaćo i sirovu ribu, odnosno suši.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica