Skoro svaka trudnica se pita da li redovno vežbanje može da bude loše za njeno zdravlje i zdravlje bebe, a ukoliko ste i vi među njima, trebalo bi da znate da slobodno možete praktikovati fizičku aktivnost, ali pre toga pročitajte osnovne savete za udobno i sigurno vežbanje u trudnoći:

1. Razgovarajte sa svojim lekarom

Pre nego što odlučite da krenete sa vežbanjem, konsultujte se sa svojim lekarom. Ako ste redovno vežbali pre trudnoće i ako vaša trudnoća nije rizična, verovatno ćete moći da nastavita sa treningom, ali ćete morati da promenite način vežbanja. 

2. Pijte puno vode

Obavezno konzumirajte vodu pre, za vreme i posle treninga. U suprotnom, možete dehidrirati, što može dovesti do prevremenih kontrakcija i povećane telesne temperature. Obe stvari mogu biti opasne za bebu.

3. Unosite više kalorija

Iako bukvalno ne jedete za dvoje,  trebalo bi da unosite više kalorija kada ste trudni, pogotovo ako vežbate. Preporučuje se da trudnica unese između 300 i 500 dodatnih kalorija dnevno tokom trudnoće. Uzmite kalorije iz voća, povrća, nemasnog mesa, ribe i žitarica.

4. Zagrevanje je obavezno

Važno je da se zagrejete pre početka treninga. Zagrevanje priprema vaše mišiće i zglobove za aktivnost i postepeno povećava otkucaje srca, a za to su najbolji brzo hodanje ili trčanje u mestu.

5. Krećite se

Ako dugo stojite to može smanjiti dotok krvi u matericu. Tokom treninga menjajte pozicije ili hodajte u mestu.

6. Istezanje

To je jednako važno kao i zagrevanje. Hodajte polako nekoliko minuta nakon treninga. Ovo će omogućiti otkucajima srca da se vrate u normalu i sprečiti ukočenost u mišićima sutradan.

7. Nemojte da se pregrejete

Povećanje protoka krvi znači da ćete se tokom trudnoće osećati toplije nego obično, a još više kada vežbate. Mnogo je lakše da se pregrejete tokom trudnoće, a to ćete sprečiti ako nosite široku odeću. Ako osećate vrtoglavicu ili teško dišete, prekinite trening i idite pod hladan tuš. 

8. Vežbajte redovno

Neka vam trening bude rutina. Važno je da ostanete u formi tokom trudnoće. Prema istraživanju Američkog koledža za akušerstvo i ginekologiju, možete umereno da vežbate 30 minuta svakog dana u nedelji.