Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vakcina protiv gripa u trudnoći?

U poslednje vreme vlada opšte nepoverenje prema vakcini protiv gripa, a naročito je izbegavaju trudnice. Predstavljamo vam pet važnih činjenica u vezi s vakcinacijom u trudnoći.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor: B92

1. Zašto je trudnicama potrebna vakcina protiv gripa?

Prema rezultatima istraživanja obavljenih na Mejo klinici, razlog zbog kog se trudnicama preporučuje vakcinacija je to što drugo stanje izaziva promene u radu pluća i srca kao i na imuni sistem.

Zato su trudnice u većem riziku od dobijanja gripa, ali i brojnih komplikacija koje se mogu javiti, poput upale pluća. Takođe, ovi faktori povećavaju šansu da se beba prevremeno rodi.

2. Da li vakcina štiti i bebu?

Osim što štiti buduće mame, vakcine protiv gripa daju imunitet i bebi. Odojčad, naime, često imaju velike komplikacije dok imaju grip, ali se ne mogu vakcinisati pre šestog meseca života.

Međutim, ako se vakcinišete u trudnoći, antitela koja razvijate prenose se preko placente i na bebu.


3. Koje dodatne preventivne mere treba preduzeti?

Iako su šanse da ćete se razboleti značajno smanjene posle vakcinacije, to ne znači da treba da se ljubite sa osobama koje već imaju grip. Često perite ruke, pijte dosta tečnosti i čistite površine koje često dodirujete poput tastature ili kuhinjskog pulta.

4. Šta je sa alergijom na jaja?

Nekada vakcine protiv gripa sadrže vrlo male količine proteina iz jaja koji mogu naškoditi ljudima koji imaju alergiju. U većini slučajeva nema razloga da ne prime vakcinu, ali najbolje je da se u tom slučaju konsultuju sa lekarom.


5. Da li treba da primim vakcinu ili sprej?

Vakcina u obliku spreja za nos ne sme se kotistiti kod trudnica. Naime, ona koja podrazumeva "bockanje" sadrži neaktivan virus, pa je bezbedna i za trudnicu i za bebu.

Sprej sadrži žive viruse, što ga čini manje bezbednim u trudnoći ili ako planirate da začnete.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica