Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

II trimestar: Vreme je za uživanje

Ušli ste u drugi trimestar trudnoće. Neprijatni simptomi, mučnina, osećaj pritiska na bešiku, pospanost - sada su prošlost.

Drugi trimestar trudnoće za mnoge buduće mame označava period bezbrižnosti i sreće. Kritičan period za eventualni pobačaj je prošao, pa su žene mnogo opuštenije. Vaša beba nastavlja sa rastom i razvojem, a vaše telo joj obezbeđuje sve što joj je potrebno.

Od 13. do 16. nedelje

Beba

Do 13. nedelje, beba nije veća od pesnice, ali će u ovom periodu najviše da poraste. Njen nervni sistem je sve aktivniji. Može da sisa palac i da guta, a reaguje i na spoljašnje zvuke. Do 16. nedelje će biti dugačka oko 14 centimetara i teška oko 200 grama.

Mama

Nakon što ste ušli u drugi trimestar, pojave kao što su jutarnja mučnina i iscrpljenost počinju da jenjavaju. Ako je verovati teoriji, u ovom periodu trudnoće bi trebalo da se osećate fantastično! Takođe, ovo je vreme kada hormoni mnogo utiču na stanje vaše kože i kose. Nažalost, ne može da se predvidi da li će uticaj biti povoljan ili ne... da li će, recimo, vaša kosa da izgleda lepše i sjajnije, ili će više da se masti.

Od 17. do 20. nedelje

Beba

Biće prekrivena verniksom - belom, voskastom supstancom koja štiti njenu kožu od amnionske tečnosti. Počinje da se stvara salo. Ručice i nožice, na kojima počinju da se razvijaju nokti, dostigle su relativno krajnje proporcije. Vaša beba već sada ima jedinstveni otisak prsta.

Mama

Sve više se primećuje da ste trudni, jer vam se materica pomera naviše. Može se desiti da prvi put osetite pokrete vaše bebe. Nekim ženama u ovom periodu mogu da se pojave pege po licu, koje će nestati do 12. nedelje nakon porođaja.

Od 21. do 24. nedelje

Beba

Počinje da joj raste kosica i da se formiraju trepavice i obrve. Beba izgleda crveno i izborano. Vide se kosti, vene i  krvni sudovi - zato što još nema dovoljno masti pod kožom. Oči su joj i dalje zatvorene, ali su primetni brzi pokreti očiju, koji se povezuju sa sanjanjem. Igraće se sa pupčanom vrpcom, a osetićete i da štuca.

Mama

Hormoni nastavljaju da «omekšavaju» vaše mišiće, kako bi pomogli vašem telu da nosi ekstra težinu (zdravo dobijanje na težini je oko 450-500 grama nedeljno tokom drugog trimestra).

Od 25. do 28. nedelje

Beba

Njeno telo sazreva, tj. mišići, organi i udovi su sve razvijeniji. Uspostaviće se veza između kore mozga (deo mozga zadužen za razmišljanje) i delova mozga koji su zaduženi za bol i emotivne doživljaje. Osim toga, beba će prvi put da otvori oči. Do 28. nedelje, biće dugačka oko 26 centimetara i teška oko 1500 grama.

Mama

Zbog povećane težine, verovatno ćete da osećate blage bolove i neprijatnost u mišićima i kostima. Pojačana cirkulacija kod nekih trudnica «pogoduje» proširenju vena. Oko 28. nedelje, možete da dobijete tzv. Brakston-Hiksove kontrakcije, koje traju od 30 sekundi do dva minuta. No, ne treba da vas brinu, jer pripremaju vaše telo za porođaj.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica