Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Padovi u trudnoći

Kako raste stomak u trudnoći, tako se kod nekih žena javlja trapavost ili nespretnost, koja povećava mogućnost da padnu dok hodaju ili obavljaju uobičajene poslove.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Razlozi za to mogu da budu određena dešavanja u trudnoći kao što je labavljenje zglobova i zadržavanje tečnosti u organizmu, što je direktna posledica hormona koji se pojačano luče. Neke trudnice imaju problema sa koncentracijom koja je smanjena, što direktno utiče na povećanu nespretnost.

Zašto su trudnice sklone padovima?

Sa izlaskom bebe iz male karlice i rastom stomaka, kompenzatorno se pojačava lumbalna lordoza (krivina u krstima), što znatno menja uobičajen položaj kičme i zahteva prilagođavanje novom stavu, a to nije nimalo jednostavno. Zato se savetuje redovno vežbanje, kao i korekcija stava, kako bi se očuvao pravilan položaj kičmenog stuba i time povećala stabilnost.

Povećanje ukupne telesne težine pomera težište malo prema napred, pa su i stopala drugačije opterećena, što utiče na promenu hoda. Iako se sve odvija postepeno, ipak su to dosta velike promene u odnosu na navike koje je žena imala pre trudnoće. Nekada se od stomaka noge uopšte ne vide, pa je teško kontrolisati telo u situacijama gubitka ravnoteže. Zamor otežava moguće padove, kada treba brzo reagovati. Zato se često čuje komentar trudnica da imaju utisak kako nisu u svom telu, da ga ne poznaju i ne mogu da ga kontrolišu.

O čemu sve treba da vodite računa kako biste sprečili pad?

Sneg, ledena kiša, klizavi trotoari i neraščišćene ulice, nisu retkost tokom zimskih meseci. Verovatno će vam svi reći da po lošem vremenu i ne treba da izlazite iz kuće, što je prihvatljivo ako je u pitanju dan ili dva. Ali, kada morate da obavite neodložne poslove, ili loše vremenske prilike potraju, najsigurnije je da neko krene sa vama. Novogodišnje i Božićne praznike sigurno ne treba da provedete u kući, ali kako su to dani kada su svi u velikoj žurbi, svakako treba da povećate oprez dok prelazite ulicu ili se probijate kroz gužvu po zaleđenom trotoaru.

Važno je da imate obuću koja se ne kliza, najbolje ravnu ili sa niskom petom (tri-četiri centimetra), da ne biste lako izgubili ravnotežu, koja je inače znatno narušena u trudnoći. Dok ste napolju, sigurno ćete paziti kako hodate. Ali, nemojte zaboraviti da su jako klizavi i podovi u prodavnicama i restoranima - od snega unetog na obući, pa su možda to i najopasnija mesta gde možete da se okliznete i padnete. Ulazak u gradski prevoz i izlazak iz njega takođe može da bude rizičan u zimskim mesecima, pa je najbolje da koristite vrata do vozača, kako bi mogao da vas zapazi i sačeka sa polaskom. Nemojte se ustručavati da zatražite pomoć od putnika, kao i mesto da sednete, iako nekada može da usledi negodovanje ili neumesni komentari. Imajte na umu da u poodmakloj trudnoći  udarac u stomak ili pad mogu da izazovu prevremeni porođaj.

Šta ako ipak padnete?

Ako do toga ipak dođe, pokušajte da padnete na stranu (kao što to rade skijaši), kako biste izbegli direktan udarac u stomak. Beba je relativno dobro zaštićena plodovom vodom, plodovim ovojcima i mišićima materice u vašem stomaku - pa joj se, najverovatnije, neće ništa dogoditi. Ali, ako ste pred porođajem, moglo bi da dođe do prskanja vodenjaka, što bi dovelo do prevremenog porođaja. Ukoliko se to u nekoj situaciji dogodi, morate odmah u bolnicu, da biste dalje bili pod lekarskim nadzorom.

U većini slučajeva, pad neće izazvati porođaj, ali obavezno  treba obratiti pažnju na moguće posledice. Pojava vaginalnog krvarenja, oticanje plodove vode, kontrakcije koje se pojačavaju i sve su učestalije, uznemirenost bebe ili preterana mirnoća - svakako su razlozi za odlazak kod lekara.

Šta ako dođe do povrede zgloba?

Pošto pri padu najčešće dolazi do uganuća skočnog ili ručnog zgloba, pored hladnih obloga i fiksacije je neophodno mirovanje. Kod povrede skočnog zgloba, dobro je da noga bude podignuta, da bi se smanjio otok koji je prati.

Ako nakon pada ne možete da napravite pokret u povređenom zglobu i pritom osećate jak bol, verovatno se radi o iščašenju (kosti su izašle iz zgloba i nisu se u potpunosti vratile). Svakako idite kod lekara, koji će vam namestiti zglob i fiksirati ga zavojem ili gipsom, koji ćete da nosite neko vreme.

U najgorem slučaju, pri padu dolazi do preloma kostiju. Ako je ruka ili noga u neprirodnom položaju, izuzetno jako boli i na najmanji pokret, verovatno se radi o prelomu. Bez pomeranja povređenog dela tela treba odmah otići u najbližu zdravstvenu ustanovu ili pozvati hitnu pomoć, kako bi povreda bila adekvatno zbrinuta. Danas postoje savremeni rendgen aparati sa dobrom zaštitom od zračenja, tako da je moguće snimiti prelom a da se beba ne izloži riziku. Takođe, postoji plastični gips sa kojim možete da se kupate, što obezbeđuje dodatni komfor u situaciji kada mora da se nosi imobilizacija. Primena fizikalne terapije nakon skidanja gipsa takođe ne predstavlja nikakav rizik po bebu, a omogućava brzo vraćanje funkcije povređenog zgloba.

Sve ovo su moguće, ali na sreću jako retke posledice padova u trudnoći. U najvećem broju slučajeva, osim neprijatnog udarca i modrica koje će se pojaviti, nema ozbiljnijih posledica. Međutim, pošto se radi o «drugom stanju» i velikoj brizi za bebu, trudnice budu vidno uznemirene u takvim situacijama. Odlazak kod lekara, pregled i slušanje tonova bebe - neće biti suvišni. Naprotiv, umiriće i ženu i bebu, koja je verovatno i sama odreagovala na pad.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica