Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolovi u vratu i leđima u trudnoći

Mišićni tonus u trudnoći je znatno smanjen, pa je trbušna muskulatura dosta opterećena, a ona obezbeđuje glavnu potporu kičmi. Rastezanje vezivnog tkiva i izmenjena statika dovode često do bolova u leđima i nogama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Fizički izgled buduće mame menja se krajem prvog tromesečja. Promene su očigledne u drugom, a izražene u trećem tromesečju trudnoće. Dojke su znatno uvećane zbog povećanog masnog i žlezdanog tkiva - što, pored naraslog stomaka, dodatno opterećuje, a pomeranjem težišta tela narušava statiku celokupnog kičmenog stuba.

Mišićni tonus u trudnoći je znatno smanjen, pa je trbušna muskulatura dosta opterećena, a ona obezbeđuje glavnu potporu kičmi. Rastezanje vezivnog tkiva i izmenjena statika dovode često do bolova u leđima i nogama.

Zašto se javljaju bolovi u vratu i kičmi?

Da bi beba tokom porođaja prošla kroz karlični kanal, nepokretni zglobovi karlice se razmekšavaju, pa čitav karlični pojas postaje labav. Ova nestabilnost, kao i uvećanje grudi i stomaka, dovodi do bolova u leđima. Oni mogu da se jave u vratu, između lopatica, i u krstima. Pojačavaju se pri dugotrajnom sedenju i stajanju, u prisilnom položaju pri obavljanju nekog posla (rad za računarom, pisanje za stolom, nošenje stvari u jednoj ruci). 

Povezane vesti

Plivanje opušta mišićeNapeti mišići će najlakše da se opuste masažom vrata i ramenog pojasa, ili blagim zagrevanjem. Tek kada dođe do potpunog opuštanja, započinje se sa vežbama istezanja i jačanja mišića, kako bi se očuvala pokretljivost i mišićna snaga. Plivanje se takođe preporučuje, ali nikako prsno, zbog nepovoljnog položaja glave iznad vode. Poželjno je isključivo leđno, u bazenu sa toplom vodom, jer bi hladna voda dovela do napetosti, što bi pojačalo bolove.

Ako je žena pre trudnoće imala neki deformitet kičmenog stuba: skoliozu, izravnanu vratnu lordozu, naglašenu grudnu kifozu, ili lumbalnu lordozu - pod povećanim je rizikom u trudnoći, jer postoji mogućnost pojave bolova u leđima.

Bolovi u vratnom delu kičme

Bolovi u vratu se u zrelom dobu javljaju ranije u odnosu na središnji deo kičme i krsta, kod žena češće nego kod muškaraca. Ako se javljaju ujutru, razlog može da bude tvrd ili previše mekan dušek, ili jastuk koji ne obezbeđuje pravilan položaj vratne kičme. Bolovi koji se javljaju tokom dana ili uveče, nastaju zbog nepravilnog držanja glave u odnosu na kičmu, naročito dok osoba boravi dugo u sedećem položaju, obavljajući neki posao.

U trudnoći se pojačavaju bolovi u vratu kada se grudi uvećaju, a praćeni su zatezanjem mišića koji se pružaju ka ramenima. Pokretljivost vrata na jednu ili obe strane može da bude ograničena i bolna. Ako je ovo stanje praćeno glavoboljom, mučninom ili povraćanjem, obavezno se treba obratiti lekaru.

Najbolja prevencija da zbog uvećanih grudi tokom trudnoće ne dođe do bolova u vratu, jeste nošenje dobrog brushaltera, kao i vežbe - koje treba raditi svakodnevno. Pokreti se izvode sporo, najbolje pred ogledalom, zbog kontrole položaja glave i ispravnog držanja. Vežbe ne smeju da izazivaju bolove, kako bi mišići ostali opušteni. Korigovanjem nepravilnog držanja glave u odnosu na telo, spavanjem na udobnom dušeku, i sa jastukom koji podupire glavu, tako da se mišići ne grče dok žena spava - mogu da se izbegnu neprijatni bolovi u vratu za vreme trudnoće.  

Povezane vesti

Bolovi u središnjem delu leđa (između lopatica)

Za održavanje normalnih fizioloških krivina kičmenog stuba - u vratnom delu i krstima prema napred, a u grudnom delu prema nazad - potreban je dobar balans: sa jedne strane mišića i ligamenata, a sa druge kostiju i

Najbolji način da izbegnete bolove u leđima tokom trudnoće jeste da imate dobro držanje i jake trbušne mišiće pre nego što ostanete u drugom stanju.

zglobova. Mišići leđa moraju da budu dovoljno jaki da se suprotstave sili zemljine teže i teretu koji žena nosi, kao i mišićima prednje strane trupa, koji utiču na kičmeni stub preko svojih pripoja na rebrima i karlici. Articles

Da biste imali pravilno držanje, glava mora da bude u produžetku kičmenog stuba, sa malo ispravljenom vratnom krivinom, grudna krivina treba da je malo smanjena, sa ramenima povučenim prema nazad. Zakrivljenost u krstima zavisi od položaja karlice i veličine grudne krivine. U trudnoći, karlica je razlabavljena i sa uvećanim stomakom direktno utiče na postojeći balans. Da biste povratili ravnotežu, morate da zabacite vrat i ramena prema nazad. Najbolji način da izbegnete bolove u leđima tokom trudnoće jeste da imate dobro držanje i jake trbušne mišiće pre nego što ostanete u drugom stanju.

Korigujte držanje tela Prilagođavanje telesnim promenama u trudnoći zahteva usvajanje novog načina držanja u stojećem i sedećem položaju. Ako zbog povećane telesne težine stojite na petama, sa isturenom zadnjicom i zabačenim ramenima prema nazad, javiće se bolovi između lopatica. Da biste korigovali stav, uvucite zadnjicu, tako da osetite da trbušni mišići ravnaju kičmu, opustite ramena, a glavu postavite tako da osetite kako se ispravljaju leđa.

Svi poslovi koji se obavljaju u sedećem položaju, sa povijenim ramenima, zbog istezanja mišića koji su u središnjem delu leđa slabo prokrvljeni - počinju da bole, jer ne dobijaju dovoljno kiseonika. Ako morate da radite u prinudnom položaju u trudnoći, neophodno je da na svakih 30-45 minuta napravite pauzu od 15 minuta, tako što ćete da ustanete i prošetate. U međuvremenu, dok radite, povremeno prekinite posao i uradite nekoliko vežbi za vrat, ramena i ruke - kako bi se mišići opustili i pojačala cirkulacija. 

Sedite pravilno na stolici sa odgovarajućim naslonom za leđa i ruke, o koji možete da se oslanjate pri ustajanju, i jednim manjim jastukom za podupiranje leđa. Nemojte da sedite prekrštenih nogu, jer to - osim što usporava cirkulaciju, pomera karlicu prema napred i pojačava bolove u leđima. Previše tvrd dušek, ako spavate na boku, dovodi do bolova u grudnom košu, kao i previsok jastuk.

Bolovi u krstima lumbo-sakralnom delu kičme

Položaj stomaka i njegova veličina u poodmakloj trudnoći dovode do pomeranja težišta tela, pri čemu kičmeni stub trpi veliko opterećenje. To nekad može da bude praćeno pojavom bolova u krsnom delu kičme. Kada uvećana materica u trećem trimestru pritiska išijalgični nerv, koji izlazi iz kičme i prolazi kroz malu karlicu - javlja se bol u krstima, a duž noge može da se oseća utrnulost. Može da dođe do trenutnog gubitka kontrole nad mišićima jedne noge tokom hoda (išijas je najčešće jednostran). Povedite računa ako imate ovaj problem, naročito pri silasku niz stepenice, da ne izgubite ravnotežu i padnete. Išijas se leči fizikalnim procedurama, mirovanjem i analgeticima (lekovima protiv bolova). Pošto je problem vezan za promene nastale tokom trudnoće, nakon porođaja spontano iščezava. 

Povezane vesti

Kako da ublažite bolove? Bolove u krstima možete da ublažite toplotom - stavljanjem termofora ili tuširanjem tog dela leđa nešto toplijom vodom, ali nikako vrućom, jer to može da pojača bolove. Mišići na bol reaguju grčenjem, pa ih treba opustiti. Jer, dugotrajna napetost smanjuje ishranu tkiva, što dovodi do novih bolova. Napeti mišići mogu da se opuste masažom ili nekom od tehnika relaksacije.

Iznenadan bol u krstima, praćen ukočenošću u određenom položaju, može da bude izazvan naglim pokretom ili podizanjem tereta sa zemlje. To može da se desi dok uzimate starije dete u naručje. Jako je važno da podižete teret pravilno, kako biste sačuvali kičmu od povreda. Obavezno zauzmite stabilan položaj, sa stopalima razmaknutim u širini ramena. Kolena  blago savijte, ili napravite iskorak jednom nogom prema napred. Nikada ne podižite teret naglo, već polako - rukama i nogama, a ne mišićima leđa. Ukoliko imate problema sa krstima, posavetujte se sa vašim lekarom. Možda će vam predložiti nošenje pojasa, koji daje potporu stomaku i tako štiti leđa.

Prevencija ponovnog javljanja bola u leđima je pravilno držanje tela, korišćenje zaštitnih položaja i pokreta pri obavljanju poslova i tokom aktivnosti svakodnevnog života, kao i jačanje trbušnih mišića. U trudnoći se vežbe rade pod stručnim nadzorom fizioterapeuta, jer nepravilno vežbanje može ozbiljno da ugrozi trudnoću i izazove prevremeni porođaj.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica