Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vakcina protiv gripa u trudnoći

U periodu epidemije, dok grip hara, broj prijema trudnica u bolnicu zbog raznih komplikacija je četiri puta veći nego inače.

Grip kao oboljenje u trudnoći je uglavnom bezazleno. Međutim, za vreme epidemija gripa češći su spontani prekidi trudnoće i prevremeni porođaji.

Nema više tabua

Virus gripa ne oštećuje plod, što je srećna okolnost. Međutim, ukoliko trudnica iz bilo kog razloga ima komplikovaniju trudnoću, u toku epidemije gripa se njeno stanje znatno pogoršava. I dok se deca i hronični bolesnici odavno štite vakcinom, vakcinacija trudnica je dugo bila tabu tema. Vremenom, shvatanja su se izmenila, tako da je danas zauzet čvrst stav da i trudnice treba da se vakcinišu, i to isključivo inaktivisanom vakcinom. To je mrtva vakcina od kojih je najbolja tzv. "SPLIT", a daje se ukoliko se poslednji trimestar trudnoće, što znači i termin za porođaj, poklapa sa periodom epidemije.

Vakcina štiti i bebu

Iako za to nema stručnih razloga, najveći broj lekara ne preporučuje vakcinaciju trudnica u prvom trimestru, prvenstveno zbog toga što su u tom periodu spontani prekidi trudnoće češći, pa su i razlozi zapravo psihološki.

Kao i kod svakog organizma, tako i u organizmu trudnice vakcina izaziva stvaranje antitela koja se prenose na plod. Prema tome, ako je majka vakcinom zaštićena od gripa, i dete će se roditi sa antitelima koja ga u prvih šest meseci života štite od ovog oboljenja. Za decu je  najveći rizik posle tih prvih šest meseci, kada gube majčin imunitet, pa sve do kraja druge godine života. U SAD, zemlji koja to ekonomski može da obezbedi, upravo ove godine je počela da se primenjuje obavezna imunizacija mališana od šest do dvadeset tri meseca. Kad se  preporučuje deci, onda nema razloga da se izbegava vakcinacija trudnica.

Troškove snosi trudnica

Ukoliko trudnica odluči da se zaštiti od gripa, sama snosi troškove vakcinacije. U našoj zemlji još nije rešen ovaj vid njihove zaštite. One mogu da se obrate Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja u Beogradu, ili nekoj od privatnih ordinacija koje imaju stručnu podršku Zavoda. Inače, zaštitu trudnica od virusa gripa vakcinacijom zvanično preporučuju Svetska zdravstvena organizacija i SDS centar za kontrolu oboljevanja u Atlanti. Čak je Američkoj akademiji za pedijatriju i porodičnim lekarima iste preporuke uputio i Savetodavni komitet za imunizaciju.

Očekuje se da to zaživi i u medicinskoj praksi na području SCG. Naravno, podrazumeva se da je za vakcinaciju trudnice potrebna i saglasnost ginekologa.

Dr Predrag Kon, epidemiolog u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja u Beogradu

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica