Top 10 imena za dečake i devojčice širom sveta: Neka su popularna i kod nas, potražite inspiraciju

Pogledajte koja imena za dečake i devojčice su trenutno najpopularnija u svetu!

Shutterstock

Neka imena veoma su vezana za područje i jezik, ali ima i onih univerzalnih, koja se daju u gotovo svim krajevima sveta. Čini se da je svet zaista postao jedno globalno selo, tako da više nema toliko razlike kao nekad u imenima koja se daju u Švedskoj, Španiji ili Srbiji.

Sajt koji je posvećenim dečjim imenima Nameberry nedavno je istražio popularna imena širom sveta u 2023. godini, a evo koja su bila najpopularnija širom sveta.

Top 10 ženskih imena

  1. Sofija – ovo žensko ime je u top 10 imena u Nemačkoj, Britanskoj Kolumbiji, Novom Južnom Velsu, Danskoj, Bugarskoj, Holandiji, Norveškoj i Poljskoj. Iako Srbija nije bila deo istraživanja o imenima, činjenica je da je ovo žensko ime poslednjih godina veoma popularno i kod nas.
  2. Ema – u top 10 je u Danskoj, Norveškoj, Monaku, Nemačkoj, Holandiji, Britanskoj Kolumbiji i Kanadi. Poslednjih godina ovo ime često biraju i mame u Srbiji.
  3. Olivija – među 10 je najpopularnijih imena u Australiji, Britanskoj Kolumbiji, Danskoj, Holandiji, Novom Zelandu, Norveškoj i Poljskoj.
  4. Marija – nalazi se na listi najpopularnijih imena za devojčice u Bugarskoj, Brazilu, Estoniji, Poljskoj i Portugal. Varijanta ovog imena, Mirijam je popularna u Izraelu, a u Brazilu se daju kombinacije poput Marija Sesilija, Marija Klara i slično.
  5. Ela – u top 10 imena je na Novom Zelandu, Nemačkoj i Norveškoj.
  6. Alis – među najpopularnijim je imenima u Brazilu, Portugalu, dok se u Poljskoj daje ime Alisja.
  7. Lia – ovo ime za devojčice hit je u Izraelu, Nemačkoj, a varijante Lea i Lija se daju i u Norveškoj.
  8. Maja – nalazi se u top 10 ženskih imena u Izraelu i Poljskoj.
  9. Amelija – ova varijanta imena je veoma zastupljena u Australiji i Novom Zelandu, a varijanta Emilija je popularna u Nemačkoj.
  10. Mila – na listama je najpopularnijih u Nemačkoj i Holandiji, a veoma je popularno i kod nas poslednjih godina. U Portugalu rasptrostranjena varijanta Kamila.

Top 10 muških imena

  1. Noa – ovo muško ime nalazi se u top 10 u Australiji, Brazilu, Danskoj, Nemačkoj, Holandiji, Norveškoj, Novom Zelandu. Zanimljivo je da je ime Noa u deset najpopularnijih imena za devojčice u Izraelu.
  2. Teodor – poslednjih godina je ovo ime popularno i među dečacima u Srbiji, a u top 10 je najzastupljenijih u Australiji, Britanskoj Kolumbiji, Novom Zelandu, Norveškoj, Brazilu, Nemačkoj.
  3. Leo – ovo ime za dečake je među 10 najpopularnijih u Australiji, Britanskoj Kolumbiji, Novom Zelandu, Nemačkoj i Poljskoj, dok je Leonardo čest izbor za dečake u Monaku.
  4. Luka – ovo muško ime je poslednjih godina jedno od najpopularnijih u Srbiji, a u top 10 je i u Holandiji, Novom Zelandu, Nemačkoj, Australiji, dok je varijanta Lukas zastupljena u Australiji, Norveškoj i Holandiji.
  5. Oliver – u top 10 imena je u Australiji, Britanskoj Kolumbiji, Novom Zelandu, Norveškoj i Švedskoj, a Olivija je takođe veoma popularno ime za devojčice.
  6. Vilijam – među najpopularnijim je imenima u Australiji i Nemačkoj, dok je Lijam popularna varijanta u Britanskoj Kolumbiji, Holandiji, Nemačkoj.
  7. Džek – ovo muško ime je u deset najpopularnijih u Britanskoj Kolumbiji, Novom Zelandu, dok su neke druge varijante imena Džon takođe popularne širom sveta – Jan u Poljskoj, Žoao u Portugalu.
  8. Aleksander – u top 10 je imena u Poljskoj i Estoniji, Aleksandr u Bugarskoj, a varijanta Aleksej je hit u Estoniji.
  9. Emil – ovo ime za dečake je veoma čest izbor roditelja u Danskoj, Nemačkoj i Norveškoj.
  10. Džejkob – u top 10 je imena za dečake u Norveškoj, varijanta Jakub je popularna u Poljskoj, a engleska varijanta Džejms je hit u Holandiji.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Najvažnije prekretnice u prvoj godini   TikTok/doctor_yoshi