Roditeljima nije nimalo lako da izaberu pravo ime za svoju bebu. Iako ima dosta popularnih i kratkih koje često čujete, nekako je uglavnom želja da ime bude jedinstveno, zvučno sa lepim značenjem. Upravo jedno od takvih je i muško ime Teodor.

Ime je izvedeno od reči "theos" što znači "Bog" i reči "doron" što znači "dar". Kombinacijom ove dve reči ime Teodor dobija prelepo značenje - "dar božiji". Zbog toga se verovalo, da se ovo ime davalo dečacima koje su roditelji dugo čekali.

Numerološka vrednost za ime Teodor je 2. Zato se smatra da su dečaci koji nose ovo ime blagi, nežni i miroljubive prirode. Imaju umirujuće dejstvo na okolinu i uvek su puni reči utehe za druge. Ovaj broj uglavnom donosi uspeh u privatnom životu.

Mama, sin, dečak
Shutterstock Mama i sin

U staroj Grčkoj je bio veliki broj ljudi koji su nosili ovo ime i bilo je veoma popularno. U srednjem veku su mnogi svetci nosili ovo ime, a Srpska pravoslavna crkva 2. marta slavi svetitelja, zaštitnika grada Venecije, ali i stoke, velikomučenika Teodora Tirona.

Iako je ženska verzija Teodora daleko popularnija, roditelji se se sve češće odlučuju za ovo muško ime koje je neobično, ali u sebi nosi jaku simboliku.

(Yumama)