Jedna mama je podelila svoje iskustvo i dala korisne savete svim majkama koje su trudne, a već imaju starijeg mališana, koji je suviše mali da razume sve promene kroz koje mama prolazi.

1. Zaboravite na spavanje ujutru

Leškarenje za smirivanje jutarnje mučnine se više ne dešava. Prvi put, kada ste bile trudne, osećale ste se iscrpljeno, bolesno, kao da želite da u miru negujete svoje telo koje se menja. Mogli ste da spavate koliko hoćete. Sada postoji uobičajeni poziv za buđenje u 6 ujutro – bez dugmeta za odlaganje! Jer vaš mališan ne želi više da spava!

2. Stomak vam je stalno na udaru

Ta izbočina, koju ste štitile kao lavica sa prvom bebom, sada je stalno bombardovana, udarana i bockana. I vaši stalni povici: 'Pazi na bebu!' nemaju nikakav efekat.

3. Nema ostajanja kod kuće

Pakovanje torbe za odlazak u park je vaša druga priroda. Sećate se kada ste prvi put osetili mučninu pa ste pomislili da ćete neko vreme samo ostati kod kuće? Nema više šanse za to. Posledice uskraćivanja mališana da ode na ljuljaške ili  se odvezu do prodavnice na svom triciklu mnogo je gore od vašeg povraćanja u javnosti.

4. Ti si veliki bata, naučićeš bebu

Postati stariji brat ili sestra je zapravo prilično koristan alat za pregovaranje. Kada odbije da se oblači, okupa, pojede ručak, kažite mališanu: „Uskoro ćeš postati veliki brat ili sestra, pa ćeš morati da pokažeš bebi koliko dobro znaš da se oblačiš“. Ovo deluje iznenađujuće dobro.

5. Da li mogu da volim svoju novu bebu koliko starije dete?

U tim retkim trenucima smirenosti i tišine, pitate se kako ćete prikupiti dovoljno ljubavi za drugo dete. Kada se umor pred spavanje rasprši i vi gledate u prelepo malo lice svog usnulog mališana, pomisao da imate dovoljno ljubavi, energije i strpljenja, za još jedno takvo biće, čini se nemogućom.

 6. Večera je šta god se brže sprema

Svako drugo veče jedete ono što na brzinu spremite. Univerzalna je činjenica da skoro sva mala deca, čak i oni koji jedu najizbirljivije, polude za omiljenim jelom, ma koliko često ga spremali. Neće vam nikad zameriti pa nemojte ni vi sebi, što samo želite što pre da legnete i nemate snage za kuvanje.

7. Igrajte se lakih igara i šetajte

Trčanje po parku, penjanje na penjalice, podizanje mališana na tobogan definitivno nisu igre koje su za vas u drugom stanju. Kad god možete, prepustite svoje starije dete kada ide u park tati, porodici ili prijateljima, a vi objasnite mališanu da su za vas samo lagane šetnje. Ili se igrajte crtanja kredom, dajte mu da se igra u peščaniku, zabavlja sa drugarima u vrtiću.

8. Mališani su teški

Stalno brinete da ćete sebi izazvati prolaps kada podignete  teško dete iz kade. Zašto žele sve da urade sami (na primer da zakopčaju kaput, preseku tost, otkače pojas) osim stvari koje vi zaista želite da urade sami? Neizbežno se suočite sa zastojem i čekanjem dok čuče, piške i drhte u praznoj kadi i odbijaju da izađu osim ako ih ne podignete.

9. Imaju milion pitanja o bebi

Beskrajno zapitkivanje postaje još žešće. Kada će beba biti ovde? Odakle dolazi beba? Hoće li da se igra sa mnom? Neverovatno je slatko videti njihovo uzbuđenje, čak i ako je iscrpljujuće. Osim toga, novina će uskoro nestati kada shvate da beba zapravo neće moći da se igra sa njima neko vreme.

10. Teško je staviti dete u krilo

Stalno pokušavate da sprečite da vam dete sklizne sa kolena jer je ostalo vrlo malo mesta pored vašeg ogromnog stomaka. Čitajući mu priču za laku noć, kad mu sušite kosu nakon kupanja ili jednostavno uživate u maženju, sve to zahteva posebne položaje, sada kada je vaše krilo prilično popunjeno.

11. Sada nije vreme za skidanje pelena

Neverovatno je neprijatno da čučite dok pomažete svom mališanu da sedi na noši, brišete ga i oblačite. Planirajte na vreme da skinete pelene, dok još možete lakše da funkcionišete na početku trudnoće. Pred kraj, biće skoro pa neizvodljivo, pogotovu ako treba nekad da vi, dete i vaš veliki trudnički stomak stanete u kabinu javnog toaleta.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

5 stvari koje treba da znaju mame devojčica TikTok/ tinyheartseducation

BONUS VIDEO