Prve bebine pokrete osetili ste sa mnogo emocija, pa čak i sa neizvesnošću posle 20 nedelja trudnoće, a možda i ranije ako niste trudni prvi put. Sada, u 3. tromesečju, jasno osećate pokrete bebe. Beba je porasla, sada je jača, a vaša materica viri u stomak i prelazi pupak, približavajući se rebrima. Osim toga, vaša beba je mnogo aktivnija, pa su njeni pokreti snažni i očigledni čak i voljenoj osobi koja dodiruje vaš stomak. Pošto je treće tromesečje trudnoće prilično nepredvidivo, sa rizikom od prevremenog porođaja ili drugih incidenata, vaš lekar će vam dati neke dodatne instrukcije koje do sada niste imali. Jedna od njih se tiče brojanja fetalnih pokreta.

Zašto se preporučuje brojanje pokreta fetusa u trudnoći?

Pošto lekar ne može trajno da ostane sa vama, on će vas naučiti kako da brojite fetalne pokrete, što ćete sami raditi kod kuće. Ne postoji određeno pravilo u vezi sa brojanjem pokreta bebe tokom trudnoće, ali generalno se praktikuju 2 pravila: 10 sati - 10 pokreta ili najčešće preporučenih 2 sata - 10 pokreta.

Beba već ima svoj ritam, pa će mama već znati kakav je ritam spavanja i „igranja“ mališana. Ali, generalno, u roku od 2 sata beba će biti budna. Dakle, ne postoji baš jedinstven obrazac kretanja bebe. Uopšte, tokom dana, kada majka ima svakakve aktivnosti, beba više spava, upravo zato što oseća pokrete majke kao divnu kolevku. I glas majke je umiruje.

Tokom noći, baš kada majka želi da se odmori, beba se češće budi, kreće, gura. Pokreti bebe su sve jači i često se mogu videti golim okom na stomaku. Ponekad majka može da oseti ritmične pokrete u stomaku, ponavljajuće, brze: beba štuca- što je normalna pojava. Ali u svakom slučaju, beba je već formirala obrazac svojih pokreta. Zbog toga nije važan samo broj pokreta, već i poštovanje šablona – odstupanje može značiti neke promene u trudnoći i o tome treba obavestiti lekara.

Panika i stres – mogu se pojaviti čim majka počne da brine. Ako majka misli da beba nije napravila očekivani broj pokreta, očigledno je zabrinuta i može biti uplašena do panike. Ali pre nego što razgovarate sa doktorom, postoji trik: pojedite nešto slatko i popijte nešto hladno, a zatim lezite na levu stranu. Ako je beba samo duže spavala, hladna voda u stomaku će je razbuditi, a glukoza iz slatkiša koje je majka unela daće joj energiju, pa će za 10-15 minuta majka ponovo osetiti pokret. Ako se to ne dogodi, idite kod lekara.

Takođe, postoje neke patologije povezane sa trudnoćom koje mogu povećati rizik od komplikacija za bebu. U tom smislu, lekar će imati stroža pravila koja želi od majke, situacije koje će mu biti saopštene. Da bi se olakšao ceo ovaj proces brojanja bebinih pokreta, za ovu svrhu postoje telefonske aplikacije gde je mnogo lakše pratiti grafikon, ritam, kako bi majka bila manje pod stresom.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako se rešavaju tantrumi deteta koje ne čuje TikTok/thatdeafamily