Trudnice se uglavnom pomalo pribojavaju porođaja, što je sasvim normalno, ali i jedva čekaju da konačno upoznaju svoju bebu. Ne može tačno da se predvidi kada će porođaj početi, ali postoje neki znaci koji ukazuju da se taj trenutak bliži.

Evo koji znaci mogu da ukažu na približavanje porođaja.

Sekret

Jedan od znakova koji mogu da ukažu da se bliži porođaj je mala količina sekreta na donjem vešu. To može da bude znak da grlić materice počinje da omekšava i da se priprema za predstojeći porođaj, ali to može da se desi i oko dve nedelje pre porođaja.

Bol u donjem delu leđa

U trudnoći se inače često javljaju bolovi u donjem delu leđa, pa se može desiti da ovaj znak i ne primetite, ali pre porođaja se mogu javiti bolovi u leđima slični menstrualnim.

Lažne kontrakcije

Kod nekih trudnica se mogu javiti lažne ili Brakston Hiks kontrakcije pre onih pravih, jer se na ovaj način grlić materice priprema za ono što sledi. Međutim, kod nekih žena se ne javljaju lažne kontrakcije, a u nekim slučajevima one mogu biti i znak dehidracije ili umora.

Dijareja

I dijareja može da ukaže da se bliži porođaj – telo se na ovaj način, pražnjenjem, priprema i pravi mesta za bebu.

Neprijatnost u stomaku

Može se desiti da imate osećaj u stomaku kao kada imate potrebu za obavljanjem velike nužde.

Pucanje vodenjaka

Pucanje vodenjaka je znak da porođaj počinje jer nakon otpuštanja amnionske tečnosti beba mora da "izađe" u naredna 24 sata.

Pritisak u donjem delu stomaka

Neke trudnice imaju bolove u leđima, druge osećaju neprijatnost kao kada imaju potrebe za velikom nuždom, a kod nekih se javlja blagi pritisak u donjem delu stomaka. To može biti znak da je beba počela da se spušta i da se telo priprema za porođaj.

Vaginalni bolovi

Ovi bolovi mogu da ukažu da se beba okrenula ka porođajnom kanalu i da je trenutak kada ćete videti svoje dete sve bliži. Ipak, možda ćete morati da sačekate još malo jer okretanje bebe može da se dogodi i dve nedelje pre porođaja.

Spuštanje stomaka

Ako vam deluje kao da vam se stomak spustio niže, to je verovatno znak da se beba okrenula glavom nadole i da je porođaj sve bliže.

Promena u spavanju

Može se desiti da spavate lošije ili bolje nego što ste spavali ranije.

Intenzivne emocije

Neke mame kažu da su pred porođaj postale veoma emotivne, pa i to može biti znak da se bliži trenutak koji željno iščekujete.

Nervoza

Kad smo već kod intenzivnih emocija, može se desiti i da pred porođaj postanete veoma nervozni.

Ljubimci se ne odvajaju od vas

Ukoliko imate kućne ljubimce, može se desiti da se ne odvajaju od vas. Prema nekim teorijama, životinje mogu da predosete da se porođaj bliži.

BONUS VIDEO:

"POROĐAJ KOD KUĆE JE MOGUĆ, NIKADA NEĆU ZABORAVITI TAJ TRENUTAK!" Brazilac otkrio: Sve je krenulo od drugaričinog pitanja Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)