Svako svoj dom uređuje prema sopstvenim potrebama i senzibilitetu. Međutim kada je baba na putu, ili kada u domu žive deca mnoge stvari se menjaju, a estetika dolazi u drugi plan.

Evo nekoliko saveta kako da vaše dete bude bezbedno:

Sto za presvlačenje

Presvlačenje - nikada, ni na trenutak, nemojte ostavljati bebu bez nadzora na stolu na presvlačenje, čak ni da na brzinu nešto dohvatite. Sve što vam je potrebno unapred pripremite, a bebu uvek pridržavajte rukom.

Zavese, utičnice i kablovi - ukoliko je sto za presvlačenje u blizini prozora obavezno vodite računama o zavesama, utičnicam ili kablovima koji mogu biti u blizimni. Beba lako može da ih dohvati i povuče.

Bebi puder - ukoliko koristite puder za bebu, pazite da prah ne dođe do bebinog lica. Istraživanja su pokazala da bebi puderi u prahu koji sadrže kukuruzni skrob mogu da naštete dečijim plućima.

Krevetac

Dizajn krevetca - iako su često veoma lepog dizajna, krevetci koji ne ispunjavaju standarde, odnosno imaju više ili niže stranice od propisanih, ili je razmak između letvica veći, mogu biti veoma opasni. Beba može da se zaglavi u neugodnom položaju, a deca koja se već pridižu iz njih lako mogu da ispadnu.

Iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS) - kako bi smanjili reporuka je da sve zdrave bebe do godinu dana noću spavaju na leđima. Najsigurnije mesto za bebu je kolevka ili krevetac sa čvrstim dušekom. Odojčad nikada ne bi trebala da sama da spavaju na bračnom krevetu ili na kauču.

Stvari preko krevetca - takođe, nikako nemojte na stranicama bebinog krevetca držati jorgane, ćebiće, odeću ili plišane igračke jer vaše dete lako može da ih povuče i prebaci preko lica.

Utičnice i kablovi - isto kao i kod stola za presvlačenje, gledajte da krevetac ne stavite u blizini utičnica ili kablova.

Šrafovi - obavezno proverite i dobro pričvrstite sve šrafove i zavrtnje. Tako ćete biti sigurni i da nema oštrih vrhova u blizini bebe, ali i da je krevetac stabilan.

Soba

Noćna lampa - preporuka je da beba spava u sobi sa prigušenim svetlom, pa ukoliko se odlučite za noćnu lampu, gledajte da bude na mestu na kom beba ne može da je dohvati i da se opeče na sijalicu.

Prozori - bebe su veoma radoznale i kako bi sve istražile vole da se penju, iz tog razloga nikako pored prozora nemojte držati nameštaj na koji beba može da se popne i tako dođe do prozora. Ukoliko je takav rapored u stanu neizbežan, obavezno obezbedite prozore sa spoljne strane komarnikom ili rešetkama.

Kutija za igračke - najbolje je da to bude korpa ili kutija bez poklopca, međutim ukliko poklopac postoji gledajte da on uvek bude otvoren i pričvršćen kako ne bi pao i udario vaše dete. Deca vole i da ulaze u kutije, pa takođe neka poklopac obavezno ima neke otvore za vazduh ukoliko vaše nemirno dete poželi da se sakrije u zatvorenoj kutiji. 

Aparati

Alarm za dim - preporuka je da u stanu imate alarm za dim, ali ukoliko niste u mogućnosti da ih instalirate u čitavoj kući, onda je poželjno da se oni nalaze u prostorijama u kojima beba spava ili provodi najviše vremena, pogotovo ako u toj sobi postoji neko grejno telo ili ako je u blizini kuhinja. Veoma je važno i da na ovim alarmima redovno proveravate i menjate baterije.

Osveživač vazduha sa filterom - kako bi izbegli taloženje plesni ili bakterije, potrebno je da u sobi u kojoj beba boravi uvek bude svež i čist vazduh.