Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 ŽENSKA IMENA KOJA ZNAČE "MORE": One su kraljice plavog prostranstva i devojčice koje su poseban "dar sa neba"

Ukoliko ste zaljubljeni u more i uživate u tom plavetnilu, ova ženska imena su prava "morska" i imaju dodatno lepa značenja.

 3 ženska imena koja znače more. Izvor: Shutterstock

Ako ste neko ko voli more, uživa da sluša talase, da pliva i impresionirani ste snagom vode, kao i plavetnilom koje se spaja sa nebom i u koje svakog dana uranja Sunce, možda će vas baš more inspirisati da date ime svojoj devojčici.

Roditelji sve češće daju deci imena koja ukazuju na kontakt sa prirodom, pa tako imamo Rosu (jutarnja rosa), Cvetu, Taru (reka i planina), Sunčicu itd.

Donosimo vam 3 ženska imena koja su povezana sa morem, ali imaju i dodatna duboka i prelepa značenja:

1. Daria - ovo ime na persijskom jeziku znači "more". Pored toga. Daria ima simboliku kao ona koja je "nadarena"; "najlepši dar"; "poklon sa neba"... U Srbiji je popularnija varijanta imena sa j - Darija.

2. Doris - Zapadno ime Doris. Potice iz grckog "Doros", u vezi sa Doridom, helenskom boginjom mora, pa se smatra da je ona "morska kraljica", a izvornog porekla iz "doron" znači "dar, poklon".

3. Adriana - Potiče od od ilirske reči "adur" koja znači "more" i "voda". Prema latinskom poreklu polazi od "H(A)drianus", što znači stanovnik "Adrije", ili je nastalo po istoimenom rimskom imperatoru Publius Aelius Hadrianusu koji je vladao u 2. vekeku i čija je porodica bila poreklom iz "Hadrije" (Adrije), mesta na obali Jadranskog mora po kome je ono nazvano "Mare Adriaticum". Ćerka poznate srpske glumice Mirke Vasiljević zove se Adriana.

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica