Biblijska imena su sve popularnija u poslednjevreme, a mladi roditelji ih rado biraju za svoju decu. Ukoliko ste i vi njihov ljubitelj, a iščekujete proširenje porodice jednim dečakom, možda vam baš ova budu inspiracija.

Predstavljamo vam tri muška imena čija popularnost ne prolazi već vekovima, a evo kakvo značenje imaju:

Pavle

Značenje imena Pavle je 'mali; sitan; niskog rasta', te se obično ovo ime daje onim dečacima koji su na rođenju ili manje telesne mase ili koji su pak rođeni 'pre vremena', pa tako ime Pavle znači 'onaj koji je sitne građe'; 'onaj koji je nizak'; 'muškarac koji je mali rastom'.

Gavrilo

Preneseno značenje imena Gavrilo je obično istovetno kao i originalni ili "bukvalni" transkript reči "gabriel", te se daje onoj muškoj deci koja treba da budu – "jaka ili snažna"; "moćni ili veliki ljudi"; "oni koji su snažni i kojima je Bog dao snagu"; "oni koje je Bog poslao da prenose poruke ljudima"; "oni koji su dati od Boga"; "oni kojima je Bog dao moć i snagu"; "Bogumili"; "anđeli".

Beba, dečak
Shutterstock Nasmejani dečak sa kapom

Jakov

U prevodu sa hebrejskog jezika, ima Jakov originalno potiče od reči "ya-aqob" što znači "sledbenik ili pratilac Božiji", ili pak od reči "aqeb" što ima značenje peta, i podrazumeva pomenuti način rođenja Jakova, a koji je svog brata blizanca "držao za nožnu petu", i to kako bi uspeo da "dođe na svet".

U prevodu sa grčkog jezika, ime Jakov koje potiče od reči ili tačnije od ličnog imena "Iakobos" znači "onaj koji je rođen da sledi Boga".

(Yumama)