Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJLEPŠA PROLEĆNA MUŠKA IMENA: Najpopularnija su u Srbiji, a simbol su života, svetlosti, mladosti i prirode

Ova prelepa i omiljena muška imena su inspirisana prolećem, a evo i zašto.

 dečak- proleće.jpg Izvor: Shutterstock

Kada pomislite na proleće, sigurno vam je prva asocijacija buđenje, novi život, cvetanje. Zato je ovo najlepše godišnje doba večita inspiracija za mnoge stvari, tako i za imena. Da li ste znali da se najpopularnija muška imena vezuju za proleće, i to preko svojih značenja.

Vid i Vito - imena potiču od latinske reči vita - živ, pun života. Značenje je raznoliko, ali najčešće označava onog "koji sve vidi i sve može"; "koji je čudotvoran"; "koji se bori za svoja ubeđenja"; "koji je dragocen kao vid oka"; "koji je viđen"; "koji je prorok i koji vidi unapred i zna šta treba da čini".

Luka - u osnovi lične imenice Luka, nalazi se grčki koren "luks" što znači svetlost, sjaj, blistavost, dan, "ono što je svetleće i što obasjava".

Mladen - Značenje imena Mladen je – “onaj koji je večno mlad”; “osoba koja je mlada duhom i telom”; “onaj koji je uvek veseo, razdragan, vitalan i čio”; “mladić”; “mladoženja”; “onaj koji nikada nije sklon bolestima”; “mlad mesec”; “mlad kao dete”; “duša kao u deteta”; “veseljak”.

 dečak-cveće.jpg
Dečak zaliva cveće
Izvor: Shutterstock

Stribor - u proleće Vesnu prati i Stribor, staroslavenski bog vetra i šume.

Postoje i muške varijante imena koje podsećaju na prolećno vreme, biljke i cvetanje kao što su: Goran, Vedran, Zoran, Jasmin, Neven, Jasen, Javor.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica