Iako danas postoje jasne metode da se utvrdi da li je žena trudna ili ne, nekada toga nije bilo. Žene su ranije više verovali u "bapske priče" i bile su mnogo sujevernije nego danas, posebno kada su trudnoća, bebe i majčinstvo u pitanju. Neke od brojnih magijsko religijskih verovanja traju vekovima i prenosila su se sa kolena na koleno usmenim putem.

Iako se danas žene sve manje oslanjaju na razna verovanja, u pojedinim delovima Srbije ona i dalje postoje i veruje se u njih. Etnolog Jasna Jojić u emisiji "150 minuta" ispričala je šta su nekada žene radile da bi saznale da li su trudne.

"Kada sam prvi put čula za ovu priču bila sam šokirana, međutim kasnije sam u egipatskoj antropološkoj literaturi pronašla taj ritual koji je opisan na isti način.Uzme se džak ječma i džak ovsa, žena koja sumnja da je u drugom stanju treba da urinira u oba džaka. Pošto urin ima belančevine kojima se te žitarice hrane, a belančevine u urinu su mnogo jače kada ste u drugom stanju, onda žitarice počnu da klijaju i po tome žena može da zna da li je trudna", rekla je Jojić i objasnila kako se istom metodom otkrivalo da li se čeka dečak ili devojčica.

"Ako jače klija ječam onda se čeka devojčica, ako jače klija ovas onda se čeka dečak".

pšenica.jpg
Shutterstock Dažk pšenice

(Yumama)