Nekada retko ime, ali danas se sve češće može čuti na ulicama i roditelji ga rado biraju za svoje devojčice - Zoja. Ovo naizgled jednostavno ime ima starogrčko poreklo, a značenje je 'život'.

Kakve su devojčice sa ovim imenom?

Ona kao da širi životvornu energiju oko sebe, trudi se da pomogne svemu živom, a sve što dotakne kao da cveta, dobija novu snagu. Još kao bebe one su vrlo mudre i kreativne. Zoje su ljubazne, poslušne devojčice, pravo sunce koje svakog dana usrećuje roditelje. Njena privržena i vredna priroda, vedrina i optimizam su osobine koje će joj zauvek ostati. Kao male veruju u bajke, u dobrotu, u čuda...

Druži se sa devojčicama, igra se lutkama, sastavlja bajke i legende, voli da se brine o bebama i petlja sa životinjama, pomaže svima, deli, pravi male poklone i iznenađenja. Plaši se dečaka, velikih pasa, visine, mraka, buke - jednom rečju, prava mala princeza!

U kakvu devojku izrasta?

Zojin karakter se ne menja na gore kada odraste. Ima prave prijatelje, postaje pametna i mirna devojka, šarmantna, jednostavna i ženstvena. Ona zna da živi skromno, da uživa u onome što ima, da se snađe i da pri tome bude srećna. Njene ženstvene čari, blagost i ljubaznost privlače ljude.

Ova devojka je spremna da pomogne svakome, ali u isto vreme nema želju da promeni svet ili ostavi za sobom neki značajan trag. Ne teži karijeri, uspehu i bogatstvu, ne želi da vidi u dalekim zemljama, njen svet je ograničen na rodni grad, porodicu, prijatelje i tako joj je udobno.

(Yumama)