Brojna su muška imena i nikom nije lako da se odluči za ono koje će njihova beba. Ukoliko i vi razmišljate o imenu koje će vaš sin nositi i koje će ga obeležiti za ceo život, možda vam se baš imena na slovo N sviđaju.

Izdvojili smo za vas tri muška imena koja počinju slovom N, a koja se u našem narodu često mogu čuti, a krase ih i zanimljiva značenja.

Tri muška imena sa početnim slovom N:

Nemanja

Stari slovenski narodi, ime Nemanja su davali muškoj deci, sa ciljem da ono od njih "odbije zle duhove i nečiste sile", pa je u tom smislu negativno značenje imena imalo opravdanje, i prevodilo se kao "onaj koji je odvratan"; "onaj koji je odbojan i ružan"; "osoba koja je sasvim opasna, ili nepodnošljiva i neprivlačna"; "neman"; "onaj o kome se ne sme ni misliti"; "onaj koji nekom zlom biću, donosi nevolju i nesreću"; "onaj koji donosi bolest; smrt ili siromaštvo"; "onaj koji je nemilosrdan"; "aždaja"; "neman"; "ala"; "zao i grub".

Nestor

Ovo muško ime je pravoslavnog grčkog porekla. Ponekad govore i o njegovim ukrajinskim korenima. Veruje se da ime Nestor znači "vratio se kući" (na ovaj način se tumači kombinacija grčkih reči "povratak" i "povratak sa putovanja").

Beba, dečak
Shutterstock Nasmejana beba dečak

Nikola

Ovo ime nastalo je od latinske reči Nikolaus, koja se na grčkom piše i izgovara kao Nikolaos (Νικόλαος) . U prevodu ova složenica označava pobedu naroda, ili narodnog pobednika, jer je izvedena od dve reči nike, što u prevodu znači pobeda i laos, što u prevodu znači narod.

(Yumama)