Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUŠKO IME POZNATO IZ BIBLIJE: Zbog svog moćnog značenja čest je izbor budućih mama

Autor Sandra Krstanović

Ovo divno muško ime odoleva vremenu, ima ga u bajkama, ali i veliki vladari su ga sa ponosom nosili.

 dečak.jpg Izvor: Shutterstock

Muško ime Petar raspostranjeno je širom sveta, posebno u hrišćanskim zemljama. Apostol ovog imena zaslužan je za njegovu popularnost kroz vekove, a poreklo vodi od grčke reči „Petros“ (πέτρος), u značenju stena, kamen.

Možda će vas zanimati

Jednom od svojih apostola, Simonu, Zebedejevom sinu, Isus je dao nadimak Petar da bi označio da će on biti stena na kojoj će se graditi hrišćanstvo. Ime u aramejskom obliku, Kefa, preneto je u grčki jezik, gde je dobilo formu „Petros“. Značenje „stena“, „temelj“ odnosi se i na patera, oca, onoga koji je bio glava u patrijarhalnom društvu.

Dečak i pas
Izvor: Foto: Shutterstock

Tako danas ime Petar živi u raznim oblicima, u svim delovima sveta. Britanci neguju formu Piers, Peter; Irci: Pierce i Pearse; Italijani: Piero i Pietro; Španci: Pedro; Francuzi: Pierre… U svakome od njih živi simbol nepokolebljivosti, odlučnosti, postojanosti.

Petar je prisutan u svakom vremenu, od fiktivnih, dečjih likova kakav je Petar Pan, do grandioznih vladara kakvi su bili Petar Veliki ili Petar II Petrović Njegoš.

Od Bazilike Svetog Petra u Vatikanu, sa trgom napravljenim tako da poput dve ruke prima vernike i sve posetioce, do Petrove crkva u Rasu, tačnije Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, najstarijeg spomenika crkvene arhitekture na prostoru Srbije, mnogo je znamenitosti koje nose ovo staro ime.

(Yumama) 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica