Ako želite svojoj devojčici da date kratko i neobično ime, ovo je pravi izbor za vas. Ime Nora je varijanta ili skraćenica imena Eleonora ili imena Allenor, a za koja se pretpostavlja da potiču od grčkog imena Helena ili Elena.

Mnogo je verovatnija teorija o grčkom poreklu imena Nora, ali od grčke reči “eleos”, sa baš “originalnim” značenjem – milost; pravda; saosećajnost. U arapskim zemljama, ime Nora je poreklom od lične imenice Ellinor, sa značenjem sjaj; sunce; svetlost.

Neki etimolozi kao vrlo verovatnu, prihvataju i hipotezu o germanskom poreklu imena Nora, a od reči ili imenice “Aldenor”, u značenju – stari svet; sever; severna strana.

Značenje ženskog imena Nora je dosta nejasno, ali se pretpostavlja da se može protumačiti kao – “ona koja je saosećajna i milostiva”; “osoba koja je ljubazna i nežna”; “ona koja sija i koja donosi svetlost”; “osoba koja je topla i dobrodušna”; “svatlost”; “plemenitost”; “sjaj”; “toplota”; “sunčev sjaj”; “ona koja je požrtvovana i pravedna”.

Da li ste znali?

Inače, Nora je ime za grad i za jednu pokrajinu u Švedskoj, a često se može čuti i kao prezime. Novootkrivena planeta u sunčevom sistemu se zove 783 Nora. U Velsu postoji svetionik Nora, u Zimbabveu podmornica, a u Kanadi planina.

(Yumama)