Ukoliko očekujete da vašu porodicu uskoro obogati jedna mala princeza, sigurno smišljate što lepše ime za nju. Možda biste trebali da razmislite o preslatkom ženskom imenu Miona.

Značenje imena Miona

Prema podacima o poreklu imena, Miona označava – "onu koja je draga i mila"; "onu koja je mažena i pažena"; "onu koja je razmažena"; "onu koja je mazna i umiljata".

Neka druga pretpostavljena prenesena značenja imena su – "ona koja je čista srca"; "ona koja je sveža i lepa"; "ona koja brine o sebi"; "čistunica; pedantna osoba"; "ona koja je površna i brine samo o svojoj lepoti"; "ona koja je lepa i spolja i iznutra"; "ona koja se lepo neguje".

Poreklo ženskog imena Miona

Poreklo imena Miona je iz slavenske grupe jezika, te se pretpostavlja da su moguće dve varijante.

Najpre se pretpostavlja da ime potiče od glagola "milovati" ili prideva "mila; milo", te označava onu koja je "mažena i milovana" ili onu koja je "mila i draga".

Opet prema drugim pretpostavkama, ime Miona potiče od glagola "miti; umiti; umivati", pa se odnosi na osobu koja je pedantna i čista; koja brine o sebi; koja je marljiva i mirisna i sveža.

Generalno je najprihvatljivija pretpostavka da ime potiče od prideva "mil; mio", te da je stari ili slavenski oblik imena nastao od Mil i na, te je zvučao Milna, pa se kasnije prevelo u Miona, a jer je nekada u staroslovenskom jeziku i ženski rod prideva mio, glasio milna; milno.

Spavanje, uspavljivanje, mama, beba
Shutterstock Mama peva uspavanke bebi

Nadimci i izvedena imena

Od imena Miona nisu poznati nadimci, dok se pretpostavlja da su izvedena imena Milena ili Mila, kao i ime Mima i Mona.

(Yumama)