Trudnoća u letnjim danima nije jednostavna. Ove buduće mame se često bore sa otečenim nogama i noćnim znojenjem, a mi vam donosimo bezbedne načine da se rashladite kada temperature postanu isuviše visoke.

U trudnoći je normalno da je vaša telesna temperatura nešto viša od normale zbog:

  • Hormonske promene
  • Povećanog protoka krvi
  • Toplote koju proizvodi placenta

Ovo su načini da se rashladite u trudnoći i lakše podnesete letnje dane:

1. Pazite na otečene noge i ruke

Na vreme uklonite prstenje i nabavite obuću za broj veću kako bi vam bilo udobno kada noge oteknu.

2. Minimalizujte unos soli

Puno soli podstiče zadržavanje vode u telu. Držite noge podignutim koliko god možete i često vlažite natečena mesta kako biste se osećali ugodnije.

3. Izaberite prirodne tkanine za noć

Trudnice često pate od noćnog znojenja, zbog toga je važno da izaberete spavaćicu od pamuka ili lana, da propušta vazduh.

Trudnica, trudna žena
Shutterstock Trudnica

4. Koristite miris da se ohladite

Određeni mirisi mogu da vas rashlade.

"Eterično ulje mandarine poznato je po svojim svojstvima hlađenja - savršeno je da se koristi kada vam vrućina smeta", kaže Duzan Kertis, prirodni homeopata, i dodaje:

"Dodajte nekoliko kapi ulja mandarine u vodu i naspite u prskalicu. Sa njom slobodno poprskajte lice, vrat i ruke kad god osećate toplotu. A ukoliko su vam noge otekle možete nekoliko kapi lavande staviti u kupku za stopala."

5. Nosite hladno pamučno donje rublje

Neke buduće mame se zaklinju u muške bokserice, možda je vreme da probate i vi.

6. Ostanite hidrirani

Tokom toplih dana trudnice treba da piju najmanje 8 čaša vode dnevno. Nemojte čekati da osetite žeđ pre nego što uzmete čašu vode. Dok telo registruje žeđ već pati od posledica dehidratacije.

Ponesite flašicu vode sa sobom gde god da krenete, posebno ako putujete javnim prevozom, i smanjite unos kofeina, zbog njega se možete osećati više dehidrirano.

Trudnica, mučnina, voda
Shutterstock Trudnica pije vodu

7. Izbegavajte ledene kupke

Nemojte se kupati hladnijom vodom kad god osetite da vam je vrućina. Birajte mlaku vodu jer će izlaganje ekstremnoj hladnoći suziti krvne sudove i poslati signal telu da zadrži toplotu.

Iz istog razloga izbegavajte hladna pića ili obloge.

8. Vežbajte u vodi

Preporuka je da izbegavate naporne vežbe po toplom vremenu, tako da je vežbanje u vodi idealno rešenje: hlađenje, toniranje i energija u isto vreme.

9. Ostanite u hladu

Mnoge žene smatraju da je njihova koža osetljivija na sunce tokom trudnoće, tako da morate biti pažljiviji nego inače.

"Mnoge žene dobijaju smeđe mrlje na licu, a ako se izlažu suncu u trudnoći, one postaju mnogo vidljivije", kaže dermatolog.

Zaštitite kožu od jake sunčeve svetlosti odećom i šeširom sa širokim obodom, potražite hlad gde god je to moguće i koristite zaštitni faktor najmanje 30.

Trudnica, more
Shutterstock Trudnica na moru

10. Jedite hranu koja hladi

Koliko god čudno zvučalo, neke namirnice bi mogle da vas rashlade. Preporuka je da jedete rashlađene salate, povrće koje se uzgaja iznad zemlje kao što su grašak i pasulj, i meko voće.

Naravno, hrana sa većim sadržajem vode imaju veći efekat hlađenja. ZAto, ugrabite parče lubenice dok ležite u hladu.

(Yumama)