Ukoliko želite detetu da date neobično ime, onda obavezno obratite pažnju da li je zakonom zabranjeno.

Svaka zemlja ima svoju "crnu listu".

Član 343 Porodičnog zakona Srbije predviđa pravo roditelja da svom detetu izaberu ime, ali da ono ne može biti pogrdno, da ne može biti neko ime koje vređa moral ili koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine.

Ukoliko roditelji ne žele da odustanu od imena koje se kosi sa pravilima propisanim u zakonu - matičar je dužan da dostavi predmet nadležnom organu starateljstva na odluku.

Imena koja u sebi imaju značenje đavola, kao i neke poznate mitske, istorijske ili književne ličnosti, u nekim državama striktno su zabranjena.

Na primer, u Nemačkoj je zabranjeno ime Lucifer, dok je u Švajcarskoj zabranjeno dati detetu ime Juda. Švedska ne dozvoljava imena Metalika i Elvis, dok je u Francuskoj zabranjeno ime Princ Vilijan. Francuska takođe ne dozvoljava čudna imena, poput nekog voća (Jagoda, Višnja...).

Zanimljivo je i to da u Maleziji detetu ne možete dati ime koje se povezuje sa prirodom ili životinjom, jer bi to bila velika uvreda.

Da roditelji zaista imaju čudne ideje kada je odabir imena u pitanju, potvrđuje i činjenica da su u nekim državama svojoj deci hteli da daju imena kao što su Fejsbuk, Nutela, Ikea, Supermen, Šanel, Mercedes...

Takođe, u Srbiji su zabeleženi slučajevi čudnih imena, kao što su Mirođija, Duga, Hajdi, Svila, Pepeljuga, Mrgud, Galeb, Tarzan i mnoga druga.

(Yumama)