Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IME ZA DEČAKE KOJE ZNAČI ISTO NA SVIM JEZICIMA: Nosio ga je najpoznatiji srpski vladar- simbolizuje hrabrost i veru

Autor Sandra Krstanović

Najčešće davano muško ime u Srbiji.

 dečak na konopcu.jpg Izvor: Shutterstock

Lično ime Lazar vodi poreklo od staro-hebrejske reči Eleazar, mada neki navodi ipak tvrde da je ime originalno svojim poreklom iz takozvanog aramejskog jezika od reči Azarija (Azarya).

Na hebrejskom jeziku ime Lazar se još često nalazi i kao Lazaros, dok se pak u latinskom jeziku isto ime nalazi kao Lazarus, u grčkom jeziku takođe se može pronaći imenica kao što je Lazaros.

U originalnom prevodu i sa hebrejskog i sa aramejskog jezika, ime Lazar (odnosno originalne forme Eleazar ili Azarija) znače – "Bog je pomogao"; "Božja pomoć"; "Bog je poslao pomoć"; "Bog pomaže"; "Bog će pomoći"; "uz Božju pomoć rođen".

Možda će vas zanimati

U brojnim svetskim jezicima (a posebno u zemljama Evrope), muško ime Lazar se piše i izgovara drugačije, ali pak u svakom slučaju ima isto originalno značenje

Lično ime Lazar je vrlo popularno u Kini, Koreji, Japanu i na Tajlandu.

Ovo ime je pre svega poznato i popularno u našoj zemlji jer su mnogi srpski velikani nosili ime Lazar. Jedan od njih je dobro poznati Car Lazar.

Od datog ličnog imena Lazar, izvedeni su vrlo brojni nadimci kakvi su – Lazo; Laki; Lale; Laza; Laka; Lako; Laketa; Lakojle; Lakiša; Lalo; Lakomir; Lajoš; Lavrentije.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica