Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJPOPULARNIJA MUŠKA IMENA U SRBIJI ZA 2022. GODINU: Jedno je godinama na tronu, a sva imaju vrlo jaka značenja!

Ovo je spisak imane koja su roditelji najčešće birali za dečake.

 Beba, dečak Izvor: Shutterstock

Ime predstavlja najvažnije obeleđje svake osobe, pa je zato vrlo bitno kakvo ćete izabrati za svoju bebu. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, sa svim relevantim podacima o stanovništvu u 2021. godini, izašla je lista 10 najpopularnijih imena za dečake u našoj zemlji.

Ime koje se našlo na vrhu liste, godinama unazad je drži prvo mesto.

1. Luka

U osnovi lične imenice Luka, nalazi se grčki koren "luks" što znači svetlost, sjaj, blistavost, dan, "ono što je svetleće i što obasjava".

Možda će vas zanimati

2. Lazar

U originalnom prevodu i sa hebrejskog i sa aramejskog jezika, ime Lazar (odnosno originalne forme Eleazar ili Azarija) znače – "Bog je pomogao"; "Božja pomoć"; "Bog je poslao pomoć"; "Bog pomaže"; "Bog će pomoći"; "uz Božju pomoć rođen".

3. Vasilije

Značenje muškog imena Vasilije, u "prenesenom" smislu, može da se protumači kao – "onaj koji je kruna uspeha"; "onaj koji je rođen da vlada"; "onaj koji je rođen kao plemić ili koji je rođen za vladara"; "onaj koji ima uspeha u životu"; "onaj koji je kao kralj"; "osoba koja je zdrava" ili "ona osoba koja je mirisna kao bosiljak"; "onaj koji se u sve meša"; "onaj koji je 'zelen' (u smislu reči naivan ili nezreo kao osoba)".

4. Stefan

Ime Stefan, u prevodu sa grčke reči "Stephanos", označava krunu, vladara, "onu osobu koja je ovenčana, krunisana".

 Srećan dečak
Srećan dečak
Izvor: Shutterstock

5. Aleksa

Varijanta imena Aleksаndаr, Aleksije. Ime potiče od grčkog imena Aleksandros sa značenjem "zaštitnik ljudi".

6. Bogdan

Dečaci sa ovim imenom smatraju se "Darom od Boga"; "onima koji su dati od Boga"; "onima koji su radost i nada svojih roditelja"; "onima koje je Bog pogledao"; "osobama koje su štićene i voljene"; "onima koji su dugo očekivani ili prvorođeni muškarci, ili pak naslednici prezimena svojih roditelja".

7. Vuk

Svaki muškarac koji je nosilac ovog imena, dobija epitet "osobe koja je zaštitnik"; "osobe koju ne treba ljutiti"; te "osobe koja je borac protiv zla i nepravde"; "muškarac koji je snažan; neustrašiv i hrabar"; "borac".

 Dečak i pas
Dečak i pas
Izvor: Shutterstock

8. Filip

Filip ima značenje "pravi prijatelj"; "odani saputnik", "onaj koji je postojan"; "oslonac"; "jaka osoba i karakteran čovek"; ili pak "ona osoba koja je plemenita, velikodušna, skromna i vrlo pravedna".

9. Mihajlo

Značenje imena Mihailo ili Mihajlo je veoma zanimljivo, te se obično tumači kao – "onaj koji je kao Bog"; "poslat od Boga"; "sluga Božji"; "bogumili"; "anđeo"; "sveti i bezgrešan"; "čovek koji živi po pravilima i koji se kloni svih ovozemaljskih grehova".

10. Vukašin

Varijanta imena "Vuk". Staroslavensko ime izvedeno iz imenice "vuk" - "derikoža". U prošlosti kada se još verovalo da reč ima dejstvo magije, davalo se muškom detetu u funkciji zastrašivanja zlih duhova koji se klone opasnih zveri.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica