Vreme je letovanja, a avion je uvek najbrža i najjednostavnija opcija. A da li je okej odabrati ovakav vid prevoza u drugom stanju?

Apsolutno jeste! Ukoliko nije u pitanju rizična trudnoća, samo napred. Ali, naravno, prvo se konsultujte sa svojim lekarom kada je putovanje u trudnoći u pitanju.

Pogledajte šta bi sve trebalo da znate o putovanju avionom:

1. Dajte prednost drugom trimestru

U trudnoći, drugi trimestar je najpogodniji za putovanje. U tom periodu je rizik od pobačaja zaista veoma mali, a i jutarnje mučnine su se umirile. Mame tada imaju mnogo više energije nego ranije, ali i više nego što će imati u trećem trimestru. Nemojte se brinuti ni ako putujete u prvom ili trećem, sigurno će sve biti u redu.

2. Odaberite odgovarajuću destinaciju

O putovanju je uvek najbolje pričati sa lekarom. Naravno, idite negde gde želite, ali ipak obratite pažnju. Možda nije dobra odluka da idete u, recimo, afrički safari, zbog opasnosti od malarije. Najbolje je da budete negde gde imate lak pristup bolnicama.

3. Obratite pažnju na pravila

Imajte na umu da vam lekar sigurno neće preporučiti da putujete posle 36. nedelje. Postoji mogućnost da vam ni avio kompanija ne dozvoli da letite u tom periodu, jer u avionu ne postoji osoblje dovoljno stručno ukoliko dođe do porođaja.

4. Istražite bolnice

Neće biti zgoreg da istražite koje bolnice se gde nalaze na toj destinaciji. U slučaju neke hitne potrebe, biće vam lakše što ste spremni, a i pomoć ćete dobiti mnogo brže.

5. Neka vam bude udobno

Odaberite mesto blizu ulaza u avion, kako bi vam sve bilo bliže. Taokođe, možete poneti jastučić za leđa, da vam bude prijatnije dok sedite.

6. Obucite se slojevito

Regulacija temperature u trudnoći nije ista kao inače. Nekada vam može biti previše toplo, a nekada ćete biti mnogo osetljivi na hladnoću. Zato je dobra odluka da se obučete slojevito, kako biste imali priliku da sebi napravite kako vam najviše prija.

7. Ne žurite

Nemojte juriti i odlaziti na aerodrom u poslednjem momentu. Dođite ranije i dajte sebi vremena da lagano prođete kroz pasošku kontrolu i stignete do svog gejta.

8. Pazite na cirkulaciju

S vremena na vreme se prošetajte u avionu i nemojte dugo sedeti zbog cirkulacije i vena.

9. Sigurnost je na prvom mestu

Obavezno vežite pojas kako treba (mora da bude ispod stomaka) i čuvajte sebe i bebu od nezgoda.