Iščekivanje bebe je jedan od najlepših perioda u životu žene. Zato je važno razumeti da je trudnoća vreme kada i mama i beba moraju naročito da budu zbrinute, da se čuvaju i budu sigurne i zdrave. U trudnoći je važno da prekinete neke aktivnosti koje bi mogle da naškode vašoj bebici. Svakako da redovne vežbice i lakši trening održavaju vašu trudnoću zdravom, te dovode i do lakšeg porođaja i sprečavanja komplikacija kasnije. Ipak, morate biti vrlo oprezni prilikom izbora vežbi. U trudnoći ne smete imati potpunu slobodu, naročito nakon prvog trimestra. Svakako je najvažnije da se prilikom svakog odabira konsultujete sa svojim lekarom.

Izdvajamo fizičke aktivnosti koje bi trebalo izbegavati u trudnoći:

1. Težinski trening

Podizanje velikog tereta može dovesti do naprezanja leđa i karlice. To potom može povećati šanse za prolaps materice. Ukoliko podižete bilo šta teško, potrudite se da to držite što bliže sebi. Ako ste imali pobačaj ranije, izbegavajte težinske treninge u potpunosti.

2. Neke vrste joge

Joga je predivan način vežbanja i umirivanja, ali postoje neke poze koje zahtevaju previše istezanja ili grčenja, pa bi ih trebalo izbegavati. Neke vrste savijanja, vežbe na stomaku, potpuna inverzija tela, savijanje leđa, trebalo bi izbegavati. Bez obzira na to da li odavno praktikujete jogu, ili ste pak početnik, prvo razgovarajte sa svojim lekarom. Postoje i prenatalne joge, koje su namenjene trudnicama, te možete preći na ovaj tip treninga.

3. Vežbanje na stomaku

Ležanje na stomaku je neprijatan položaj koji može povrediti bebu, naročito nakon prvog trimestra. Čak i malena povreda može imati velike poslediice. Modifikujte vežbe tako da vam bude potpuno prijatno.

4. Sauna i vrele kupke

Odmaranje u vreloj vodi može biti opasno jer povećava šanse od porođajnih defekata kod bebe. Pored toga, može biti opasno ukoliko se pokupi neka infekcija usled nedovoljno čiste vode.

5. Vožnja u luna parku

Ove vožnje su veliko ne u trudnoći. Ako ste skloni mučnini, izbegavajte sve što se vrti ili kreće velikom brzinom. Izbegavajte sve vožnje ovog tipa, kako ne biste naškodili svojoj bebi.

6. Trčanje i džoging

Trčanje je dozvoljeno samo ako vam je ovo redovna navika. Nemojte započinjati sa trčanjem u trudnoći. Bolje odaberite šetnju, jer dobro utiče na trudnoću i razvoj bebe, a pritom ne dovodi do rizika poput trčanja.

7. Vožnja bicikla

Bicikl nije baš dobar izbor za buduće mame. Oni koji se redovno bave biciklizmom mogu nastaviti sa navikom samo do drugog trimestra. Kako trudnoća napreduje, vožnja će biti otežana zbog promene balansa. Pored toga, vožnja nije potpuno sigurna u gužvi i na ulici. Sigurnija alternativa je svakako sobni bicikl, ali samo do drugog trimestra.

8. Jači aerobici

Jaki aerobni treninzi povećavaju rizik od pada i povreda zglobova i ligamenata. Čak i ako ste iskusni, trebalo bi jake treninge da izbegavate tokom drugog i trećeg trimestra.

9. Rigorozni raspored

Trudnoća je period kada morate da usporite. Ako žeite da nastavite sa vežbanjem, radite to kod kuće ili u obližnjoj teretani. Birajte lakše vežbe. Budite sigurni da vaše srce ne prelazi 140 otkucaja u minuti, a temperatura 38,8 stepeni. Čim osetite iscrpljenost, poslušajte svoje telo i odmorite se.

10. Skijanje i snoubording

Ovo morate izbegavati jer možete izgubiti balans, te može doći do padova i povreda. Ako baš volite skijanje, izaberite lagane staze.

11. Sportovi na vodi

Surfovanje na vodi i slični sportovi takođe mogu dovesti do padova i povreda, a može naškoditi vama i vašoj bebi.

12. Tenis

Čak i ako se redovno bavite tenisom, možda bi trebalo izbegavati ga tokom trudnoće, upravo zbog promene balansa tela, te može doći do povreda.

13. Jahanje

Ovo je visoko opasna aktivnost za trudnice. Nikada ne možete biti sigurni kako će se konj ponašati, te je šansa za pad ogromna.