Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji je najbolji položaj za spavanje u trudnoći?

Vrućina vam je, neudobno, osećate bol u kukovima, a i vaša gorušica se još više pogoršava kada legnete. Evo kako da prevaziđete ove prepreke i pronađete pravi položaj za spavanje…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za vreme drugog stanja, kada se telo navikava i stalno menja stvarajući mesto za stomačić i vašu bebicu, možda ćete se susresti sa problemom pronalaženja najboljeg položaja za spavanje.

Povezane vesti

U retkim trenucima toliko ste umorni da vam ništa ne predstavlja problem da utonete u san, ali tada se dogodi da beba počinje sa akrobacijama, koristeći vašu bešiku kao trambolinu. 

Evo koji položaj je najbolji kako biste se što više odmorili, ali i bili sigurni da je beba u redu.

Spavanje na stomaku

U ranim fazama trudnoće spavanje na stomaku ne predstavlja problem. Do trenutka dok to ne bude opasno po vašu bebu i vama će postati nezgodno da u tom položaju ležite. U osmom mesecu trudnoće spavati na stomaku bio bi jako čudan i opasan prizor.

Spavanje na leđima

O položaju spavanja u toku prvog trimestra nema potrebe da brinete. Međutim, već u drugom trimestru moraćete da izbegavate spavanje na leđima. Kada spavate okrenuti na leđa, vaša materica vrši pritisak na vene koje vraćaju krv u srce. Ukoliko ste ležali u ovom položaju duže vreme, to bi moglo ograničiti količinu krvi i hranljivih materija koje dolaze do bebe i posteljice. Osim toga, ovaj položaj može da izazove mučninu.

Povezane vesti

Spavanje na desnoj strani

Ležati na desnoj strani je mnogo bolje nego na leđima ili stomaku, ali još uvek nije bolje od ležanja na levoj strani. To je zbog toga što ležanje na desnoj strani vrši pritisak na jetru, što bi većina lekara savetovala da izbegavate.

Spavanje na levoj strani

Doktori i babice preporučuju spavanje na levoj strani. Ova pozicija sprečava matericu da vrši pritisak na jetru, a dozvoljava da beba primi odgovarajuću količinu hranljivih materija i kiseonika kroz placentu. U stvari, ne samo da ovaj položaj ne ograničava protok krvi, već i poboljšava cirkulaciju, što znači da vaše telo neće morati da se muči kako bi osiguralo optimalan protok krvi za vas i bebu.

Povezane vesti

Trudnoća je stanje koje donosi mnoge promene u život žene, pa je i uobičajeni ritam spavanja uglavnom poremećen.

Studija sprovedena u Novom Zelandu utvrdila je da spavanje na levoj strani u vreme trudnoće takođe može umanjiti rizik od prevremenog porođaja

Ipak, ne postoji način da sprečite okretanje u snu, tako da ne treba oko toga da brinete. Potrudite se da zaspite na levoj strani i da veći deo noći provedete na njoj, a ukoliko se probudite na desnoj, jednostavno se ponovo okrenite.

Kada ste umorni i kada vam je neudobno, može biti frustrirajuće to što cele noći morate ležati na jednoj istoj strani, što takođe dovodi do toga da teže zaspite. Da biste to izbegli probajte da se opustite pre odlaska u krevet. Najbolje bi možda bilo da napravite kupku ili popijete topli čaj kako biste se relaksirali i rasteretili.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica