Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako podstaći razvoj bebe u stomaku: saveti za buduće mame

Roditelji koji posvećuju pažnju prenatalnoj stimulaciji i komunikaciji, razvijaju mnogo bliskiji odnos sa svojom bebom, pokazuju istraživanja. Zato, odvojite vreme za svoju bebu!

  Izvor: Foto: Profimedia

Ako matericu posmatramo kao prvi detetov svet, prirodno je da će sve što u njoj doživi da oblikuje njegov odnos prema životu nakon rođenja. Stručnjaci smatraju da je razdoblje između začeća i porođaja veoma važno za razvijanje osnovne strukture bebinog mozga.

Takođe, istraživanja na području prenatalne stimulacije pokazuju da su maženje bebe preko maminog stomaka, sviranje nežne, melodične muzike, kao i blaga svetla i vibracije - prijatni nadražaji za nerođenu bebu. To verovatno znači da bi - ako buduća mama voli da skakuće uz hevi metal i rok bendove, pod "nervoznim" 

Prenatalno učenje Profesor Piter Heper iz Škole psihologije na Kraljevskom Univerzitetu u Belfastu, koji proučava prenatalno učenje, otkrio je da su bebe - čije su majke redovno gledale televizijske sapunice tokom trudnoće, nakon rođenja reagovale na muzičke teme koje su se u njima pojavljivale lupkanjem nožicama, okretanjem glave ka izvoru muzike, radosnim gugutanjem.

svetlima lajt šoua u disko klubovima, bilo dobro da se odrekne tog užitka u trudnoći, ili da bar smanji broj decibela koji deluju na njeno i bebino telo. Dr Tomas Verni, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za efekte prenatalne i rane postnatalne sredine na razvoj deteta, kaže: "Svakog minuta se formiraju nove ćelije u mozgu nerođene bebe. Uporedo sa njima, stvaraju se i moždane veze koje pomažu u komunikaciji. Što više podstičete detetovu kožu ili sluh, to će više da se razvijaju i jačaju. Tako će dete kada se rodi biti spremnije za susret sa spoljašnjim svetom."

Ako se pitate kako da komunicirate sa bebom dajemo vam nekoliko predloga. Verujemo da će vam bar jedan biti zanimljiv i da će biti deo vaše svakodnevice.

Razgovarajte sa bebom

Jedan od najjednostavnijih načina za komunikaciju sa nerođenom bebom je razgovor.Studije su potvrdile da se otkucaji bebinog srca ubrzaju kada čuje zvuk maminog glasa. Zato joj se obratite kao da je već sa vama: govorite joj lepe reči, pevajte ili pevušite.

Savet+Uzmite mali rokovnik ili svesku i u njoj pišite kao da razgovarate sa budućim detetom o trudnoći, planovima kada se rodi, o tome kako birate ime za njega... to će da vas poveže sa njim. Obavezno napišite koliko ga volite. Kada poraste, možete da mu pokažete šta ste zapisivali pre njegovog rođenja.

Tako će moći da se navikne na vaš glas i počne da prepoznaje rečenične oblike. Predstavite joj tatu, dedu, baku, rođake... to će joj pomoći da se zbliži sa ljudima koje će ugledati kada se rodi. Možete, čak, i da opisujete osobu koju joj predstavljate, na primer: "Ovo je tvoj tata, zove se Petar. Visok je i nosi naočare. Voli da igra fudbal i da čita knjige. Tvoj tata te voli." A kada se približite porođaju, bebi možete da govorite: "Spremni smo da se rodiš. Čekamo te raširenih ruku", ili: "Došlo je vreme kada je sigurno da se rodiš. Jedva čekamo da te grlimo i brinemo se za tebe, draga naša bebice".

Osluškivanje bebinih potreba

Da biste "čuli" kako se vaša beba oseća, potrebno je unutrašnje poverenje i tišina. Možete svakog dana, nekoliko minuta u tišini, da vizuelizujete kako masirate bebu. Tada je pitajte, u mislima ili glasno, šta joj treba i kako možete najbolje da zadovoljite njene potrebe.

Oslušnite zatim u tišini, možda će vas iznenaditi ono što čujete. Možda to neće biti "bebin glas", ali vremenom ćete da osetite njenu poruku koja prolazi kroz vas. Pojedine žene tokom trudnoće osećaju snažnu potrebu da budu u blizini svojih partnera, druge imaju neobične prohteve što se tiče hrane, a neke imaju snažnu želju da budu na određenom mestu - na primer, uz more, jezero, reku, na planini ili u šumi. Naravno, nije moguće utvrditi da li sve takve emocije i želje potiču od bebe, ali je sigurno da beba izražava svoje želje i potrebe kroz majku. Zato, ako vas obuzmu određena osećanja, misli ili želje, razmotrite mogućnost da beba kroz potrebe vašeg tela pokušava da vam nešto poruči.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica