Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkohol oštećuje placentu u prvim nedeljama trudnoće

Konzumiranje alkoholnih pića u ranoj fazi trudnoće može biti pogubno za posteljicu, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Studija objavljena u naučnom magazinu "PloS One" 14. februara 2014. godine, otkrila je da kod trudnica koje, čak i umereno konzumiraju alkohol, dolazi do smanjenja rasta ćelija placente. Umerenim konzumiranjem smatra se ispijanje dva do tri pića dnevno, a naučnici su utvrdili da ono, takođe, smanjuje nivo aminokiseline po imenu taurin, koja se kroz placentu prenosi iz majčinog u organizam ploda. Ova aminokiselina je, naime, neophodna za razvoja mozga, pa nalazi ove studije mogu objasniti bihejvioralne probleme dece čije su majke u trudnoći konzumirale alkoholna pića.

"Smanjivanje placente za posledicu ima smanjenje broja materija koje se putem nje transportuju s majke na plod", objašnjava Silvija Lui, autorka studije i profesorka Univerziteta u Mančesteru, a njen kolega Džon Aplin, profesor reproduktivne biomedicine dodaje da bi žene koje još uvek nisu začele trebalo da prestanu s konzumiranjem alkohola iz razloga što se njegovo štetno dejstvo na posteljicu ispoljava vrlo rano u trudnoći – možda čak i pre nego što žena otkrije da je u drugom stanju.

"Često do oštećenja posteljice dođe već u prvim nedeljama trudnoće", slaže se Džejn Bruin, izvršni direktor Centra za istraživanje zdravlja majke i ploda Univerziteta u Mančesteru. "Veliki broj trudnoća je neplaniran, ali one koje jesu mogu se kontrolisati blagovremenom promenom načina života. Naše istraživanje pokazalo je da žene moraju da ’izbace’ alkoholna pića iz svog menija ukoliko planiraju da postanu majke."

Prevela: Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica