Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnice koje vežbaju su srećnije

Pored toga što je vežbanje u trudnoći važno za fizičko zdravlje žene, nova istraživanja su pokazala da ono podstiče vedar duh i dobro raspoloženje kod trudnice.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vežbanje može da poboljša raspoloženje i smanji osećaj zamora kod trudnica, rezultati su kanadskog istraživanja koje je 2. avgusta 2013. godine objavljeno na sajtu "Science Daily".

Naučnici Univerziteta u Zapadnom Ontariju su sproveli studiju o uticaju vežbanja na psihičko i fizičko zdravlje u trudnoći. 

Pozitivne strane vežbanja u trudnoći

Pored psihičkog, vežbanje u trudnoći pozitivno utiče i na fizičko zdravlje trudnica, ali i beba. Naime, istraživanje iz 2010. godine je pokazalo da one bebe, čije su majke vežbale tokom trudnoće, mogu imati zdravije srce. Takođe se veruje da se na taj način smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i hipertenzije.

U njihovom istraživanju su učestvovale fizički neaktivne trudnice, koje su prošle kroz četvoronedeljni program vežbi, nakon kojeg su bile znatno raspoloženije i odmornije. 

Ovo istraživanje je od velikog značaja, tvrde naučnici, jer je pokazalo da se samo uz odgovarajući program vežbi može sprečiti pojava depresije i zamora u trudnoći, a samim tim i brojne neželjene posledice ovih stanja.

Naime, ranija istraživanja su pokazala da žene koje su depresivne ili anksiozne tokom trudnoće, često rađaju decu koja imaju povećan nivo kortizola na rođenju i u adolescenciji i kod kojih postoji veći rizik od nastanka razvojnih i mentalnih poremećaja. Takođe, zamor u trudnoći je povezan sa povećanim rizikom od carskog reza i poremećajem sna, i negativno utiče na celokupno psihičko i fizičko zdravlje žene.

Autori studije iz Zapadnog Ontarija ističu da je veoma važno razbiti predrasude o vežbanju u trudnoći, i edukovati trudnice, njihove porodice i zdravstvene radnike o aktuelnim smernicama i prednostima pravilnog vežbanja u drugom stanju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica