Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Idealno letovanje za trudnicu

Bliži se sezona odmora, svi se raduju predstojećem letovanju. Međutim, sada kada ste trudni, postoje stvari na koje treba da obratite više pažnje

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da biste na putu, bez obzira koju destinaciju izaberete, bili bezbrižni, a istovremeno se proveli opušteno i nezaboravno, specijalista ginekolog-akušer Brigita Lepeš Bingold sa Poliklinike "Prim. dr Marić" dala je  važna uputstva i savete za buduće mame.

Da li se preporučuju putovanja u trudnoći?

- Zdrave trudnice treba da žive punim plućima, kao i pre perioda graviditeta, odnosno mogu da putuju na različite destinacije. S obzirom da je bilo kakva vakcinacija u trudnoći zabranjena, treba izbegavati mesta u kojima postoji opasnost od zaraznih bolesti (jer je za boravak u njima potrebna vakcinacija). Od 32. nedelje trudnoće se preporučuje da žena ipak bude u mestu u kojem želi da se porodi, ili bar u njegovoj blizini.

Povezane vesti

Koja su najbolja prevozna sredstva za trudnice? Da li neka treba da se izbegavaju?

- Do 28. nedelje, uglavnom sve avio kompanije prevoze trudnice. Ukoliko je potrebno, svaki ginekolog koji vodi trudnoću može da izda potvrdu o zdravstvenom stanju buduće mame. Ukoliko je žena zdrava, može da putuje. U kasnijoj trudnoći, avion se ne preporučuje - zbog promena pritiska, kao i promena u metabolizmu trudnice, koje mogu da uzrokuju embolije (pojava krvnog ugruška) različitog porekla.
Ukoliko se odlučite za putovanje automobilom, preporučuju se češće pauze (svakih sat-dva vožnje), kako bi se prevenirao otežan protok krvi kroz venski sistem, naročito u donjim ekstremitetima, u kojima je i inače usporena cirkulacija tokom trudnoće. Prilikom vožnje autobusom i vozom dolazi do stalne vibracije - koja može, ako duže traje, da izazove kontrakciju materičnog mišića, pa ova dva prevozna sredstva treba izbegavati, pogotovo ako idete na duža putovanja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica