Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O čemu bi trudnice trebalo da vode računa u toku leta?

Evo nekoliko pravila koja trudnice treba da poštuju u toplim letnjim danima.

 Izvor: Foto: Shutterstock

-Izbegavajte izlazak direktno na sunce, posebno u periodu između 10 i 17 časova. Ukoliko tada izlazite, obucite odeću dugih rukava i nogavica, od tankog materijala, najbolje od pamuka. Sunčanje stomaka nije zdravo u tom dobu dana zbog mogućeg pucanja kapilara na koži.

-Ako osetite vrtoglavicu, mučninu ili umor, odmah idite u zatvoreni prostor ili debelu hladovinu.

Povezane vesti

-Pijte dovoljno tečnosti i uvek imajte uz sebe flašicu sa vodom. Izbegavajte velike količine kafa i kola napitaka, jer oni deluju kao diuretici. Prednost dajte vodi i sveže ceđenim sokovima.

-Ako vam je prevruće da biste jeli, napravite ledeni frape, pojedite sveže voće ili salatu.

-Obavezno se namažite kremom za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, stavite šešir sa širokim obodom (on će da zaštiti vaše lice, ali i kosu) i naočare za sunce.

-Ako boravite u klimatizovanom prostoru, pre izlaska napolje napravite malu razliku u temperaturi kako biste se privikli na onu koja vas čeka napolju. Prevelika temperaturna razlika (od oko 15 do 20 stepeni), može da bude opasna i da izazove vrtoglavicu, onesvešćivanje, pucanje kapilara (najčešće u očima), i sl.

Povezane vesti

-Plivanje je veoma korisno za buduće mame. Ako imate urednu trudnoću i ginekolog vam je dopustio boravak u vodi, nema nikakvih prepreka da ovog leta ne zaplivate. Pazite samo da vam je voda prijatna (da nije prehladna ili npr. u bazenu pretopla), uvek lagano ulazite u vodu i  postepeno se privikavajte se na njenu temperaturu. Plivajte lagano, stilom koji vam najviše odgovara, bez naglih pokreta i umaranja.

Najnovije

Vesti

Porodica