Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzika i ples za dobrobit vaše bebe

Sve vrste kretanja buduće majke i izloženost različitim jačinama i intenzitetu zvukova utiču na razvoj bebe.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jedna od najvažnijih čovekovih aktivnosti je kretanje, čija je  najmanja jedinica pokret. Zanimljivo je da se sve naše mentalne predstave stvaraju kroz pokret. Taj čin omogućava ljudima da vide, čuju, okuse i dodirnu svo bogatstvo njihovog okruženja. 

Zamislite da se nalazite u izložbenoj galeriji. Polako se krećete, razgledate slike, povremeno zastanete, možda osluškujete tuđe komentare... a ako ste u društvu, razmenićete utiske sa prijateljima. Ukoliko nakon izložbe produžite u restoran, i to sa muzikom koju volite, celoj akciji pokreta ćete pridodati i razne ukuse...

Kretanje različitog tempa i ritma utiče na ljudsko iskustvo, jer ga stalno bogati. Čak je i svaki naš san predstava dešavanja kroz kretanje. I govorno komuniciranje je pokretanje - određenog sistema organa.

Motoričke sposobnosti novorođenčeta

Odmah nakon rođenja, dete prvim krikom (ali i svim ostalim pokretima) pokreće svoj «aparat» za kretanje. Novorođenče se razvija u skladu sa određenim razvojnim normama. Ali, taj razvoj nije ni linearan (pravolinijski), a ni idealan. Pre svega je dinamičan, a razvoj svih detetovih sposobnosti se smenjuje po određenim fazama i grupacijama.

Motoričke sposobnosti novorođenčeta se prvo razvijaju i predstavljaju osnovu za celokupan dalji kognitivni (saznajni) razvoj. Vrlo brzo se uočava pokretljivost odojčeta, u smislu držanja i podizanja glavice, okretanja, gledanja, opažanja, socijalnog komuniciranja kroz osmehivanje, potom sedenja, uspravljanja, prohodavanja i, na kraju, trčanja, kada ovlada kretanjem kroz motoričke pokrete.

Nešto kasnije, roditelji uočavaju koliko je njihovo dete spretno ili trapavo, da li se boji ljuljaške, penjalice, klackalice, kako hoda uz i niz stepenice, da li često pada ili se udara, da li progovara na vreme i slično. Svaka nepravilnost u motornom razvoju novorođenčeta će ukazati roditeljima da je potrebno raditi dodatne vežbe za uspostavljanje motoričke stabilnosti, u okviru bilo koje oblasti razvoja.

Ples u maminom stomaku

Istraživanja su pokazala da fetus reaguje na zvuk - treptanjem i određenom vrstom pokreta, kao i ubrzanjem krvotoka, odnosno ubrzanijom srčanom radnjom. Do porođaja, fetus se stalno okreće. Znači, on čuje, vrši puno različitih pokreta unutar materice - gde je zaštićen, ali prima spoljne draži i reaguje na njih. Sve vrste kretanja buduće majke i izloženost različitim jačinama i intenzitetu zvukova utiče na razvoj njene bebe.

Svaki čovek ima određeno iskustvo što se tiče izbora muzike  (koju voli da sluša), ali i plesa - bez obzira da li voli da igra.  Kada čuje omiljenu muziku, određenog ritma i tempa, usklađuju se i neki njegovi pokreti, kao što je lupkanje prstima ili udaranje stopalom, pokretanje kukovima i slično. Istraživanja su pokazala da su trudnice, koje su tokom cele svoje trudnoće svakodnevno slušale muziku i plesale najmanje deset minuta dnevno, bile vrlo raspoložene, «organizovane», imale manje bolan porođaj i vrlo brz oporavak nakon porođaja. Njihove bebe su brzo uspostavile normalan ritam dojenja i spavanja, a u budnom stanju su pokazale dobru motornu, kao i svaku drugu aktivnost.

Na sledećoj strani pročitajte savete za uživanje u plesnim koracima u trudnoći.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica