Uzrok ove pojave je kiselina u sistemu za varenje. U početku je osećate kao peckanje u želucu, da bi se osećaj pečenja postepeno pojačavao i širio od želuca do grla. Najveći broj trudnica je primetio da se gorušica najčešće javlja posle obroka, naročito obilnih, kao i kada su u ležećem položaju.

Zašto se gorušica javlja baš u trudnoći?  

Promene koje nastaju u ženinom telu tokom trudnoće utiču na njeno opšte stanje, pa tako i na pojavu ili pojačavanje nekih neprijatnosti kao što je  gorušica. Glavni uzrok ove pojave je usporen rad creva, odnosno sistema za varenje (što se javlja kao posledica rada hormona), pa se zbog toga hrana duže zadržava u želucu. Hormoni takođe utiču da se mišići između jednjaka i želuca opuste, čime se omogućava vraćanje kiseline iz želuca, koja stvara osećaj pečenja u jednjaku i oko srca. Materica, koja se stalno uvećava, posebno u trećem trimestru, pritiska želudac i pogoršava ovu nelagodnu situaciju.

Da li gorušica može da šteti bebi?

Zanimljivo je da u našem narodu vlada ubeđenje kako je gorušica povezana sa rastom bebine kose, što bi trebalo da uteši buduće mame koje se suočavaju sa ovim nelagodnim iskustvom.

Verovatno se često dešava da na slično pitanje u vezi trudnoće dobijete odgovor: "Priroda se pobrinula za sve". Kada je gorušica u pitanju - to je zaista tačno! Neprijatno pečenje, koje osećate kao posledicu usporenog varenja, vaša beba ne oseća, niti to može da joj naškodi. Čak se, zahvaljujući sporijem varenju hrane, poboljšava upijanje hranljivih sastojaka u vaš krvotok, a preko posteljice u bebin krvotok. Kao što vidite, nema razloga za brigu.

Isprobajte naše predloge i nađite najbolje rešenje za sebe - kako da pobedite gorušicu:

1. Jedite često, a malo. Svako pretrpavanje želuca će pogoršati ionako usporeno varenje.

2. Jedite zdravu i lako svarljivu hranu.

3. Izbegavajte poluležeći položaj dok jedete. U toj situaciji, šarm doručkovanja u krevetu će imati za posledicu upravo ono čega pokušavate da se oslobodite.

4. Ostanite u "strogo" sedećem položaju bar jedan sat posle obroka. Ako odmah legnete, kiselina iz želuca će se rasporediti tamo gde joj nije mesto, a to baš ume da peče. Sat vremena posle jela lezite na levi bok, a glava i ramena treba da budu uzdignuti u odnosu na telo.      

5. Izbacite iz ishrane (ili bar smanjite unos) sledeće namirnice: masna, pržena i jako začinjena jela, mesne prerađevine (viršle, kobasice, slanina), supe i sok od paradajza, izuzetno slatka jela, čokoladu, citrusno voće, kafu, gazirana pića, pepermint (smetaće vam i onaj u žvakama).

6. Nikako, nikako, nikako nemojte da pušite! To je štetno za vašu bebu, za vaše opšte zdravlje, a pogoršava i problem gorušice!

7. Jedite polako, uzimajte male zalogaje i dugo ih žvaćite.

8. Kada jednom ustanovite koja vam hrana smeta, jednostavno je više ne konzumirajte. Bez obzira koliko vam se jede!

9. Grickajte bademe između obroka.             

10. Žvaćite žvake. One povećavaju lučenje pljuvačke u ustima, što pomaže da se "kontroliše" želudačna kiselina.             

11. Pijte dovoljno tečnosti između obroka (ali najviše jednu čašu dok jedete). Uvek pijte polako, bez obzira koliko ste žedni!

12. Nemojte da jedete bar dva sata pre odlaska na spavanje. 

13. Nikako nemojte da nosite odeću koja vas steže preko stomaka.

14. Trudite se da budete što opušteniji.

15. Ne naginjite se (preko stomaka). Ako već morate da budete povijeni, neka vam kolena uvek budu savijena.

16. Verovatno će neko iz vašeg najbližeg okruženja da vam preporuči sodu bikarbonu kao odličan lek protiv gorušice. Nikako je ne upotrebljavajte! Izbegavajte preparate koji je sadrže.

17. Ukoliko vas usred noći probudi osećaj pečenja, ustanite i bar pola sata provedite u sedećem položaju. Kada gorušica «popusti», zauzmite poluležeći položaj i probajte da tako odspavate do jutra. Ako se spustite u ležeći položaj, rizikujete da se gorušica vrlo brzo vrati.               

18. Ako vam ništa od ovoga ne pomogne, obratite se lekaru koji vodi vašu  trudnoću i tražite da vam preporuči antacid, ili neki drugi lek protiv suvišne kiseline.