Milica Petrović iz okoline Niša rodila je nedavno treće dete ćerku Nikolinu i to ne bi bilo ništa čudno da ova hrabra žena nije pre i posle porođaja prebrodila iskušenja opasna po život. Osim borbe sa tumorom od koga se i dalje leči, Milica je kroz trudnoću imala i koronu.

Kada se porodila i to carskim rezom morala je da prima hemoterapiju dok je bila na respirator,u što je prema rečima lekara prvi takav primer u svetskoj medicinskoj praksi.

"U petom mesecu sam počela da kašljem da otežano dišem,ali ja sam to povezivala sa trudnoćom dok konačno snimak posle tri meseca nije pokazao u čemu je problem. Meni je bilo sve gore, sve sam teže disala, počela sam sedeći da spavam. Čekala sam sve do trenutka kada ni vazduh nisam mogla da udahnem i tada sma tek otišla na pregled", ispručala je Milica za "Jutro" na tv Prvoj.

Bez obzira na teško stanje, dodala je, želela sma da izguram do kraja jer nam je bila velika želja da dobijemo devojčicu.

dr Janković.jpg
TV Prva/Screenshot 

Snaga ljudske volje i moć medicine

Dr Radmilo Janković zamenik direktora kliničkog centra Niš bio je zadužen za Miličn slučaj i do poslednjeg trenutka se borio za njen život.

"Ja sam to jutro dobio poziv iz GAK-a da imaju trudnicu pred porođajem i da je u pitanju velika tumorska masa koja je ispunila čitav mediastinom, zato smo se svi angažovali da obavimo carksi rez i da prvo spasimo bebu a onda da krenemo u borbu za život majke",prisetio se dr Janković.

On je objasnio da je Miličin slučaj bio jako težak i da je jako bilo teško doneti bilo kakvu odluku.

"Kada se Nikolina rodila imali smo veoma tešku situaciju i vrlo malo opcija, morala je da se uradi hitna dijagnostika.Duboko smo se nadali da će nas pogledati sreća i da će čitavoj toj našoj borbi dati dodatni imput. Predpostavili smo da tako brzorastući oblik tumora odgovara limfomima i nadali smo se da taj tip limfoma pastohistološki može reagovati na modernu terapiju", ispričao je dr Janković za "Jutro".

Prema njegovim rečima jako brzo je dijagnostikovano o kom se tumoru radi.

"Čim smo dobili pastohistološku analizu o kom se tumoru radi, pozvali smo naše hematologe koji su konzilijarno uveli lek u terapijsku listu iako se to prvi put desilo u Srbiji i ranije niko drugi tako nešto nije uradio,ali to je bio jedini način da se njen život spasi jer bi ona u nardna dva tri dana preminula", rekao je dr Janković navodeći da je ona na svu sreću dobro reagovala na lek jer se tumorska masa  u narednom periodu smanjila za 30 odsto i sve više i više se smanjuje.

O teškoj odluci i brzom reagovanju Janković je otvoreno rekao:

"Bio sam  spreman da pruzmem taj rizik na sebe jer to bila jedina opcija da Milici spasemo život. Iako je medicina davala male šanse da ovo bude uspešno na kraju su naše procenen bile dobre i poslednji skener pokazuje da te tumorne mase skoro i da nema što je stvarno čudo. Nju naravno još čeka nekoliko ciklusa hemoterapije i pregleda, ali mislim da smo tu bitku dobili.Ova bitka je pokazla snagu ljudske borbe i moć medicine", zaključio je dr Janković i dodao da su svi računajući Milicu i njenu porodicu bili podređeni jednom cilju da ona ode kući i zagrli svoju Nikolinu.

To isto je potvrdila i Milica:

"Znala sam šta me kući čeka i moja jedina želja je bila da vidim svoju tek rođenu ćerku, zbog toga sam se toliko borila da ustanem na noge".

(Yumama)