Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postporođajna depresija može trajati i tri godine nakon porođaja - najnovija otkrića svetskih naučnika

Da, postporođajna depresija najjača je u prvim nedeljama nakon porođaja. Ipak, nauka je došla do važnih saznanja - ona se može pojaviti i tokom naredne tri godine.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U poslednjih nekoliko godina sve više se priča o postporođajnoj depresiji, koja se generalno smatra tabu temom. Ipak, ona zaista postoji i javlja je se kod čak 20 posto majki. Jaki simptomi, koji uključuju depresiju i mnogo suza, obično se javljaju tokom prvih nekoliko nedelja posle porođaja, ali se mogu javiti i kasnije u životu tokom prve bebine godine. 

Dešava se, nekada, da porođajna depresija kod mladih majki traje i po tri godine, prema najnovijoj studiji američkog Nacionalnog instituta zdravlja.

Povezane vesti

Povezane vesti

Studija je objavljena u žurnalu Pediatrics, a vršena je na 5 000 žena. Jedna od njih četiri imala je visoke nivoe simptoma depresije u nekom periodu tokom tri godine posle porođaja. 

"Naša studija govori da šest meseci nije dovoljno dug period da se prepozna depresija", ističe glavna autorka studije Dajen Putnik. 

Ukoliko mislite da patite od postporođajne depresije važno je da se obratite lekaru.

Simptomi postprođajne depresije su: tuga, anksiotnost, promena apetita, sna, koncentracije, osećaj bespomoćnosti i bezvrednosti. 

"Dugoročni podaci su ključni za bolje razumevanje mentalnog zdravlja majki, što znamo da je ključno za dobrobit njih samih, ali i beba", dodala je. 

"Predlažem provere naredne dve godine, jer će tako biti jasnije kojim majkama ide dobro a kojim ne". Naravno, autorka ističe da ova proveravanja ne moraju biti obavezna, ali se preporučuju.

Povećan rizik od depresije

Naučnici su pokazali da one žene koje su imale prethodna stanja, poput promena raspoloženja, gestacijskog dijabetesa imaju veće šanse za pojavu simptoma depresije. Iako svaka žena može doživeti depresiju, neke se ipak nalaze u malo većem riziku, usled nekih mentalnih poremećaja, hroničnih stanja i teških društvenih situacija.

Spoljni faktori, poput niskih primanja i težih životnih uslova takođe mogu biti okidač. Upravo zato je važno da okolina ima razumevanja i pruži što bolju podršku roditeljima, kako bi deca bila srećnija, zdravija i uspešnija.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica