Kada govorimo o prirodnom porođaju, često se misli vaginalni porođaj bez ikakvih lekova i intervencija. To je nekim ženama zaista teško i naravno, nije uvek preporučljivo. Za one buduće mame kod kojih nema indikacija da se porođaj odvija drugačije, izdvajamo savete za smanjenje bola, brži oporavag, manje pucanje međice i slično. 

1. Okružiti se pozitivom

Izbegavajte čitanje tekstova i knjiga koji podstiču strah, to će vas posavetovati svaka mama. Okružite se osobama i pričama koje su lako i dobro prošle kroz sve. Strah samo može povećati šanse za komplikacije. 

2. Zamišljajte bebu dok 'gurate'

Najbolja opcija jeste da zamislite kako držite svoju bebicu, možda na plaži li nekom lepom mestu. Neke mame su se složile da je ovo otklonilo svaku vrstu bola. Mantre su nekada zaista dobre - Jaka sam. Moje telo zna šta treba da radi. Mogu ja ovo.

3. Znajte činjenice, i vi i vaš partner

Mnoge mame se brinu da intervencije, poput indukcije, mogu produžiti porođaj i učiniti ga bolnijim. Zato je dobro sa suprugom proći kroz nekoliko različitih scenarija, kako bi i sam znao šta biste u kojoj situaciji želeli.

4. Trenirajte za svoj veliki dan

Najbolje što možete da uradite jeste da budete 'fit' tokom trudnože. Naravno, takve odluke ne donosite bez konsultacija i razgovora sa lekarom. 

5. Neka doktor bude upućen u sve

Nekada je dobro promeniti lekara sve dok ne nađete onog koji će donositi, zajedno sa vama, najbolje odluke. Ukoliko ste odlučni u tome da ne želite epidural, da želite prirodni porođaj, važno je da bude upućen i da poštuje vašu odluku. 

6. Napravite plan, ali u isto vreme budite spremni da ga odbacite

Da, sigurno ste isplanirali da sve bude savršeno, prirodno i bez ikakvih problema. Svako to želi i najčešće bude baš tako. Ipak, budite spremni da pratite tok. Ukoliko je, radi vašeg i bebinog zdravlja, neophodno promeniti vašu zamisao i plan, ispoštujte to. Bez obzira na to kako ste se porodile - prirodno, uz epidural, carskim rezom, u svakom slučaju ste veliki borci i pobednici

Zapratite nas i na Instagramu!