Verovatno ste čuli da se desilo da se blizanci rode u dva različita dana, ako se porođaj odvija u blizini ponoći. Ipak, da li ste znali da se može desiti da nastane i razlika od nekoliko dana? Roditelji koji iščekuju blizance se često pitaju da li je to dobro za bebe.

Stručnjaci kažu da to nije samo retka medicinska misterija, već postoji i specijalna tehnika koji koriste ako se jedna beba rodi ranije.

Ne postoji mnogo podataka o bebama koje su se rodile sa razlikom od nekoliko dana, pa čak i nedelja, ali stručnjaci kažu da se ovo dešava. Ako porođaj iz bilo kog razloga počne ranije i rodi se jedna beba, doktori mogu pustiti drugu da ostane u materici kako bi se dodatno razvila. 

"Kada su u pitanju višestruke trudnoće, želite da se bebe rode u terminu, ali se nekada desi i ovakva situacija", ističe dr Viktor Klejn za portal Romper. 

"Recimo da je majka trudna sa bizancima i da joj pukne vodenjak, i prva beba krene. Možemo spojiti pupčanu vrpcu i zadržati drugu bebu u materici koliko god je to moguće", objasnio je. 

Najčešće se ovo radi kod majki koje se porode u 24. nedelji, a posle 28. nedelje se nikako ne preporučuje. 

"Beba koja je duže u materici je zdravija. Dve ili tri nedelje više mnogo znače za bebu. Porođaj u 25. nedelji je preran, te je vrlo važno u saradnji sa roditeljima doneti najbolju odluku", objasnio je doktor. 

Ključni faktor u donošenju odluke je trajanje trudnoće, odnosno nedelja u kojoj se mama i beba nalaze. Važno je znati da ovo nije 100 siguran metod, jer ima i svoje prednosti i rizike. 

"Postoji rizik od infekcije majke dok je beba još u stomaku. Ukoliko je rodila prvu bebu i vodenjak pukne, postoji veća mogućnost za infekcije porođajnog kanala i materice, pa se i mama i beba mogu inficirati. Što ste bliže trećem trimestru, rizici su veći", objasnio je. 

Trudnice koje su pre blizanačke trudnoće već imale prevremeni porođaj, sada su u većem riziku od istog. 

"Prethodni prevremeni porođaj stavlja vas u veći rizik od ponovnog. Morate biti sigurni - ukoliko čekate blizance, a imali ste prevremeni porođaj, doktor mora biti upućen kako bi se stanje pratilo", objašnjava Adrian Kombs.

Tzv. intervalni prođaj blizanaca može biti češći kod žena koje su prolazile kroz tretmane plodnosti, inseminaciju i vantelesnu oplodnju. Ovi tretmani često dovode do višestrukih trudnoća.

Svaka žena koja iščekuje blizance i nalazi se u bliko kakvom riziku, trebalo bi da prati svoje stanje zajedno sa stručnjakom.

Zapratite nas i na Instagramu!